X
SULJE MAINOS
FFP2-maskit suojaavat tehokkaasti virukselta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Keuhkolääkärin video: Näin FFP2-maskia käytetään oikein

Professori Marjukka Myllärniemi julkisti pienen opetusfilmin.

Keuhkolääkäri ja keuhkosairauksien professori Marjukka Myllärniemi ohjeistaa tämän linkin takaa löytyvällä videolla, kuinka FFP2-maskia käytetään oikein.

– Tein ensi viikolla lääkiksessä aloittavia opiskelijoita silmällä pitäen – mutta tervetuloa muutkin katsomaan – oman versioni FFP2-tasoiseen kansanmaskiin pukeutumisesta, Marjukka Myllärniemi sanoo Twitterissä.

Myllärniemi toteaa tällaisen maskin suodattavan tehokkaasti esimerkiksi viruspartikkelit. Maskin toiminnan kannalta on kuitenkin hänen mukaansa tärkeää, että sen osaa pukea oikealla tavalla.

– Kannattaa ostaa sellainen maskityyppi, joka istuu omille kasvoille. Tässä on keskeistä, että sen maskin saa tiiviisti, mutta ei liian kireästi omille kasvoille niin, että se istuu sopivasti ihoa vasten.

Tämä voi Myllärniemen mukaan vaatia maskin korvalenkin lyhentämistä. Sen voi tehdä esimerkiksi pienellä solmulla. Maskin nenäkappale kannattaa taas alkuun avata ja muokata sopivaksi kasvoilla.

Parrakkaille professorilla on huonoja uutisia.

– Mikäli on partakarvoitusta, valitettava tosiseikka on se, ettei tämä valitettavasti istu tiiviisti kasvoilla. Silloin kannattaa näinä aikoina miettiä sitä partakarvoituksen kohtaloa.

Myllärniemen mukaan maskin tiiviyden voi testata asettamalla kädet maskin reunoille ja puhaltamalla. Näin näkee, tuleeko maskin sivuilta ilmavirtaa.

– Ei pidä pelätä, vaikka se hengitysvastus tuntuu vähän kovemmalta kuin tavallisessa kangas- tai kirurgisessa maskissa.

Marjukka Myllärniemi muistuttaa, että maski pitää riisua käyttämällä remmejä ja koskematta varsinaiseen maskiosaan.

Kerran käytettyä FFP2-maskia voi Myllärniemen mukaan käyttää uudelleen kolmen päivän jälkeen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt