Verkkouutiset

Ketä vaalikone suosittelee, jos ei ota lainkaan kantaa?

Vaalikoneet voivat neuvoa presidenttiehdokkaan, vaikka äänestäjä ei sanoisi mitään.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

* Helsingin Sanomain presidentinvaalien vaalikoneeseen pääsee HS:n vaalijuttujen kautta, esimerkiksi tästä avautuvan jutun lopusta. Vaalikoneessa pitää ottaa kantaa 30 väitteeseen.

Jokaiseen kohtaan voi kuitenkin painaa myös En osaa sanoa -vaihtoehtoa. Kansalaispalvelus, Natoon liittyminen, Euroopan unioni, perustuslakituomioistuin… – en osaa sanoa.

Näin tekemällä HS:n vaalikone ilmoittaa, että ”sinun ehdokkaasi Suomen tasavallan seuraavaksi presidentiksi on Nils Torvalds (rkp) 72 %”. Kone tarjoaa Torvaldsin kuvan, lyhyen elämäkerran ja videon.

Muiden ehdokkaiden sopivuus tällöin on HS:n vaalikoneen mukaan: Laura Huhtasaari 71 %, Sauli Niinistö 68 %, Tuula Haatainen 66 %, Matti Vanhanen 65 %, Pekka Haavisto 64 %, Paavo Väyrynen 62 % ja Merja Kyllönen 56 %.

HS:n vaalikone tekee vielä muun muassa kuvakombinaation Laura Huhtasaaresta, Nils Torvaldsista ja Paavo Väyrysestä. Kone toteaa sen olevan ”ihannepresidenttisi”.

* Ilta-Sanomien Presidentinvaalikone 2018 sisältää 27 väitettä, joihin pitää ottaa kantaa. Tekniikka on sama kuin HS:n vaalikoneella.

Painamalla kaikkiin kohtiin En osaa sanoa IS:n vaalikone antaa ehdokkaaksi Tuula Haataisen 68 prosentilla.

* Ylen vaalikoneessa ei ole En osaa sanoa -vaihtoehtoa. Kun painaa 23 väitteeseen jokaiseen vuorollaan ohita-näppäintä, kone rankaisee toteamalla näin:

Koska et ole vastannut vaalikoneeseen näet ehdokkaat aakkosjärjestyksessä. Voit tutustua heihin vielä tarkemmin.

MTV:n presidentinvaalikoneessa on 30 väitettä. Niihin pitää ottaa kantaa liikuteltavalla painikkeella skaalalla eri mieltä-samaa mieltä.

Kun jättää painikkeen liikuttamatta kokonaan eli pitää sen keskiasennossa kaikkien 30 väitteen kohdalla, koneesta ilmestyvät vain kaikkien kahdeksan ehdokkaan kuvat ja nimet sellaisinaan. Ensimmäisinä ovat Laura Huhtasaari ja Matti Vanhanen, mutta kyse lienee sattumasta.

Jo yhden vastauksen antaminen laittaa ehdokkaat järjestykseen. Esimerkiksi viimeiseen väitteeseen euron hyödystä myönteisesti vastaamalla kärkeen pomppaavat Matti Vanhanen ja Nils Torvalds.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)