Keskustanuorten mukaan kokoomus kuuluu demokratiaa vastustavaan europarlamenttiryhmään. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Keskustanuorten avaus raivostuttaa – ”törkeä väite, valheiden levittämistä”

Nuorisojärjestön johtajan mukaan kokoomuksen puolueryhmä vastustaa naisten oikeuksia, demokratiaa ja ihmisoikeuksia.

Keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen arvostelee kokoomuksen jäsenyyttä europarlamentin keskustaoikeistolaisessa EPP-ryhmässä. Hänen mukaansa EPP:n poliittinen linja pyritään ”autuaasti unohtamaan tai ainakin vaikenemaan”.

– Ääni kokoomukselle on ääni EPP:lle, ja suomalaisen äänestäjän kannattaa tarkkaan pohtia haluaako vastustaa naisten oikeuksia, ihmisoikeuksia ja demokratiaa, Mäkeläinen sanoo tiedotteessa.

Avaus on herättänyt vilkasta keskustelua Twitterissä. Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos huomauttaa, että enemmistö EPP:n europarlamentaarikoista äänesti Unkaria kohtaan suunnatun kurinpitomenettelyn puolesta.

– Väite siitä, että EPP vastustaisi demokratiaa on törkeä. Varsinkin kun sen esittää ainoan itsenäisyyden ajan epädemokraattisen presidentinvaalin junaillut puolue, Vuornos kirjoittaa.

– Tämä on suunnilleen saman tason argumentointia kuin, että ääni keskustalle on ääni venäjämielisille lestadiolaisille.

Hän pyytää Mäkeläistä selventämään, millä tavoin EPP ”vastustaa demokratiaa”. Puolueryhmä määrittelee periaateohjelmassaan keskeisiksi arvoikseen demokratian, ihmisoikeudet ja sukupuolten välisen tasa-arvon.

– Valheiden levittäminen ei ole kovin vastuullista, Vuornos sanoo.

Keskustanuoret toteaa puolueen kuuluvan liberaalien ALDE-ryhmään, jonka linjaukset eroavat monilta osin EPP:stä.

– Sen myöntäminen, että EPP ei puutu Unkarin tilanteeseen kovinkaan ponnekkaasti tai että ryhmästä valtaosa äänestää aborttia vastaan, ei luulisi olevan kovinkaan vaikeaa, nuorisojärjestö toteaa.

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Otto Meri huomauttaa, että Suomessa on muihin EU-maihin verrattuna varsin tiukka aborttilainsäädäntö.

– Ei ole keskustasta kuulunut äänenpainoja tämän epäkohdan korjaamiseksi. Oletteko te siihen valmiita? Meri kysyy.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt