Verkkouutiset

”Keskustan vallan betonointia” – kansanedustaja syyttää mediaa maakuntauudistuksen leimaamisesta

Mikko Kärnän mielestä ainoastaan kokoomus on onnistunut rakentamaan itsestään kuvan valinnanvapauden lisäämistä kannattavana puolueena.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskustan kansanedustajan Mikko Kärnän mielestä viimeisimpiä puoluekannatusmittauksia katsoessa ei voi välttyä ajatukselta, että kokoomus hyötyy ja keskusta kärsii valtavasti käynnissä olevasta sote-keskustelusta.

– Vaikka suurin osa suomalaisista kannattaa valinnanvapauden lisäämistä terveydenhuollossa, on ainoastaan kokoomus onnistunut rakentamaan kuvan itsestään valinnanvapauden lisäämistä kannattavana puolueena, Kärnä toteaa Uuden Suomen blogissaan.

Hänen mielestään totuus ei ole näin yksinkertainen, vaan kyse on siitä, kuinka valinnanvapauden lisääminen toteutetaan.

– Ainoa keskustaa huolettava asia kokonaisuudessa ovat nykyiset erittäin hyvin toimivat erikoissairaanhoidon palvelut. Mikäli ne avataan vapaalle kilpailulle, ollaan romuttamassa sairaanhoitomme ylivertaisesti parhaiten toimiva osa. Tämä ei voi olla yhdenkään kansalaisen etu, Kärnä kirjoittaa.

Samaan aikaan kun valinnanvapauden pitkä marssi entisestään pitkittyy, kohtaa myös maakuntauudistus entistä suurempaa vastustusta.

– Uudistus on leimattu monen mediankin taholta ”keskustan vallan betonoimiseksi maakunnissa”. Näinhän ei ole, sillä myös maakuntavaltuustot valitaan vapailla vaaleilla ja valta vaihtuu maakunnissa kansalaisten niin päättäessä.

Maakunnat ovat keskustan yli 100-vuotinen unelma

Kärnän mukaan toinen viestinnällinen ongelma on, että maakuntauudistuksesta on rakennettu opposition ja median tuella vaikutelma byrokratian lisääntymisestä.

– Tosiasiassa byrokratia vähenee, kun yli 400 erilaista ja itsenäistä kuntien sekä valtion organisaatiota ajetaan 18 maakunnan alaisuuteen.

Maakuntauudistus on Kärnän mukaan massiivinen vallansiirto keskushallinnolta maakunnille.

– Maakuntahallinto puolestaan toteuttaa päätöksenteon läheisyysperiaatetta, jossa päätökset tehdään mahdollisimman lähellä niitä ihmisiä, joita ne koskettavat. Nykyisen järjestelmämme suurin ongelma on, että se ei tunnusta erilaisten alueiden olemassaoloa, vaan pyrkii aina iskemään koko Suomen yhteen ja samaan muottiin. On kuitenkin päivänselvää, ettei asioita kannata tehdä samalla tavoin Lapissa ja Uudellamaalla.

Kärnä myöntää, että maakunnat ovat keskustan yli 100-vuotinen unelma.

– Siinä ei kuitenkaan ole mitään hävettävää, koska ne ovat olleet hieno ja visionäärinen asia, jota kohti kannattaa kulkea. Itse haaveilen tulevaisuudesta, jossa kansallinen parlamentti säätää koko maata koskettavat lait, mutta jossa jokainen maakunta saa soveltaa niitä asetusten antamissa rajoissa omista lähtökohdistaan, Kärnä kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)