Keskustan Takkula: EU ei voi katsoa vierestä Krimin miehitystä

EU ei voi katsella vierestä, kun Venäjä pitää Ukrainaan kuuluvaa Krimiä tosiasiallisessa sotilasmiehityksessä ja järjestelee alueen liittämistä itseensä maasta polkaistun kansanäänestyksen nojalla, sanoo europarlamentaarikko Hannu Takkula (kesk).

Hannu Takkula kuitenkin toteaa, että vastuullisina toimijoina niin EU:n yhteisen ulkopoliittisen johdon kuin jäsenmaiden johtajienkin on pidättäydyttävä rajuista reaktioista, jota voivat aiheuttaa vain haittaa.

Hän pitää Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiistaisessa puheessaan ilmaisemaa käsitystä Krimin tosiasiallisesta kuulumisesta Venäjälle vaarallisena ennakkotapauksena.

— Jos lähdetään muuttamaan rajoja sen perusteella, että jokin alue on historiansa aikana kuulunut toisen maan yhteyteen, Euroopassa riittää rajojen säätöä. Tällainen ajattelu johtaisi koko maanosan 1800-luvun historiasta tuttujen ns. hullujen vuosien kaltaiseen myllerrykseen. Jokainen joutuu tunnustamaan historian tapahtumat seurauksineen, eikä kelloa voida lähteä kääntelemään taaksepäin mielivaltaisesti, Takkula varoittaa.

Takkulan mielestä Venäjän eristäminen ei kuitenkaan tuota toivottua tulosta, eli Ukrainan kansan toivomaa turvallista mahdollisuutta suunnata maansa tulevaisuus Euroopan unionin arvojen mukaiselle pohjalle.

Hän muistuttaa, että loukattu ja eristetty Venäjä ei ole vakautta tuova naapuri.

Takkula toivoo myös, ettei EU ottaisi käyttöön kaupallisia pakotteita.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt