Pääministerin työhuoneessa paloivat valot valtioneuvoston linnassa sunnuntai-iltana klo 22.40. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Alberto Claramunt: Keskustan rajussa siirrossa on järkensä

Katri Kulmuni voisi halutessaan avata keskustelun myös hallituspohjasta.

Tämän piti mennä niin, että Antti Rinteeltä pyydetään selvitys, keskusta neuvottelee jotain hyvää itselleen ja sitten jatketaan samoilla korteilla vaikkakin pahasti nitkutellen.

Mutta mutta, keskusta on valunut keskisuurten puolueiden joukkoon, Katri Kulmunin sata ensimmäistä päivää on pian täyttymässä ja uutta tarinaa ei puolueelle ole vielä näkyvissä. PS syö keskustan kanssa samalta lautaselta mutta paljon ahnaammin.

Keskustan puheenjohtajan oli pakko lyödä nyrkkiä pöytään. Antti Rinteellä ei ole enää luottamusta. Tosin keskustan puoluehallitus kokoontuu vielä ja odotuksissa nyt on, että se sinetöi Rinteen lähdön.

Kentän paine kasvoi viikonlopun aikana, mikä heijastui voimalla myös keskustan eduskuntaryhmään. Tämä Verkkouutisten uutinen Sirpa Paateron vastauksesta kirjalliseen kysymykseen osoitti, että ministeri oli Postin rakenteellisten uudistusten takana, myös pakettilajittelijoiden osalta, minkä pääministeri oli tiukasti kiistänyt ja syyttänyt Postia harhauttamisesta.

Entä nyt? Näyttää siltä, että hallituspohja säilyy ja vain pääministeri vaihtuu, kuten keskustan puheenjohtaja viestitti. Vanha hallitusohjelma painetaan vain uusiin kansiin ja ehkä soten maakuntamallin suhteen otetaan rivakampia askeleita.

Valtiosäännön mukaan on kuitenkin niin, että pääministerin lähtiessä koko hallitus eroaa. Olisi siis teoriassa mahdollista, että hallituspohjakin vaihtuu. Riittää kun nykyisestä eduskunnasta löytyy enemmistö. Uudet vaalit ovat siis monen lukon takana. Ennen sitä jopa uusi hallituspohjakin testataan. Kun keskusta on kannatuskriisissä, kynnys isompiinkin vaihtoihin periaatteessa alenee. Pekka Haaviston väitetyt sooloilut Isis-palautuksissa eivät ole omiaan lisäämään keskustan kentän luottamusta punavihreään pohjaan.

Enemmistöjä löytyy monenlaisia. Nykyisen lisäksi enemmistön voisi esimerkiksi muodostaa SDP, kokoomus ja keskusta. Vihreillä ja RKP:llä täydennetty sinipunakin olisi teoriassa mahdollinen samoin kuin edellisen vaalikauden alun pohja PS, kokoomus ja keskusta. Kaikissa on omat ongelmansa. Osassa lyö korviin periaatteet, toisissa mahdollinen yhteistyökyky nähdyn hallituskriisin jälkeen.

Etulyönti on SDP:llä, joka eduskunnan suurimpana puolueena aloittaa tunnustelut. Jos siis hallituspohja halutaan oikeasti vaihtaa, siihen on oltava selkeä näkemys jo ennen tunnusteluja.

Aikooko keskusta kävellä uuteen punavihreään hallitukseen ilman keskusteluja esimerkiksi kokoomuksen kanssa? Katri Kulmunilla olisi käsissään kovan päätöksen jälkeen aiempaakin arvokkaammat kortit, mutta hänelle ilmeisesti riittää pääministerin vaihtuminen.

Alberto Claramunt

Alberto Claramunt

Alberto Claramunt on Verkkouutisten ja Nykypäivän päätoimittaja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt