Keskustan Matti Vanhanen: Omillaan seisova maa kestää myös ulkoisia paineita

Matti Vanhasen mukaan hallituksella on edessään samat haasteet kuin aiemminkin. Etenkin Suomen turvallisuusympäristö on kuitenkin vaikeutunut.

– Olemme monelta osin samassa tilanteessa kuin viime keväänä, jolloin hallitus työskentelynsä aloitti. Voidaan kysyä, onko jokin muuttunut sen jälkeen, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen totesi.

Vanhanen piti tiistaina keskustan ryhmäpuheenvuoron pääministerin ilmoituksesta hallituksen politiikasta vuonna 2016 käydyssä eduskuntakeskustelussa.

Vanhasen mukaan nyt pätevät samat suuret uudistamisen pääperiaatteet kuin viime keväänäkin.

– Tarvitaan parempaa kilpailukykyä työllisyyden parantamiseksi, tarvitaan julkisen talouden parempaa hallintaa ja tarvitaan yhteiskunnan monipuolista uudistamista. Kaikki samat otsikot ovat edelleen olemassa.

Vanhanen korosti, ettei vientivetoinen talous voi ”nostaa itseään hiuksista ylös”. Tähän tarvitaan hänen mukaansa aitoa kilpailukyvyn parannusta.

– Tässä ne neuvottelut, joita nyt työmarkkinajärjestöjen kesken käydään, ovat äärimmäisen tärkeät.

Vanhanen kiitteli palkansaajajärjestöjen ”rakentavaa otetta” julkisuudessa.

– Viime syksynä palkansaajajärjestöjen poliittinen siipi oli puheissaan aika lailla aggressiivinen. Uskon, että tässä suhteessa myös maltillisuus asioiden vakavuuden edessä on yhteistä kaikille.

Julkisen talouden osalta Matti Vanhanen totesi hallituksen kaavailemien säästöjen mittaluokan olevan kohdallaan. Hänen mukaansa tällä tiellä on jatkettava uskottavalla tavalla, mutta samalla kansan parista kuuluvia huolia kuunnellen.

Vanhasen mukaan Suomen tilanne on muuttunut entistä vaikeammaksi ja haastavammaksi sitten viime kevään. Tältä osin hän korosti etenkin turvallisuustilanteen merkitystä.

– Maailma ympärillämme rakoilee. Sillä on oma heijastuksensa myös taloudelliseen toimintaympäristöömme. Ei ole näköpiirissä, että saisimme ulkoista taloudellista vetoapua. Meidän on toimittava itse ja saatava tuloksia aikaan.

Vanhasen mukaan turvallisuusympäristön muutokseen on reagoitava pitämällä ”oma pesä kunnossa”.

– Sisäisesti ja taloudellisesti omillaan seisova maa kestää myös ulkoisia paineita.

Kommentit