Antti Kurvinen ja Katri Kulmuni. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Alberto Claramunt: Keskustan katastrofin suurin syy

Keskusta ei toivu ennen kuin PS joutuu kantamaan vastuuta.

Keskustan edustajien aika lailla normaaleja (tilanne huomioiden) viestejä liittyen luottamukseen Antti Rinnettä kohtaan on ihmetelty. Kiinnostavinta olisi kuitenkin tietää, miksi ja kuka ne viestit oli vuotanut.

Uuden kannatuskyselyn perusteella whatsapp-viestit sinkoilevat keskustan ryhmässä vielä tiuhemmin, ellei sitten luvut ole johtaneet täyteen hiljaisuuteen. Kymmenen prosenttia. Jos kannatusmittaus realisoituisi vaalitulokseksi, se olisi historiallinen pohjalukema.

Täytyy kelata vähän taaksepäin. Vaalien jälkeen keskustalaiset uskottelivat itselleen, että keskusta joutuu ahtaalle, kun se on kokoomuksen kanssa samassa hallituksessa. Tehtiin kyselyjä, jotka osoittivat puoluevaltuutettujen tai piirien puheenjohtajien olevan punamullan kannalla. Vaalitulos pantiin Juha Sipilän piikkiin. Hän oli vienyt puoluetta liikaa oikealle.

Kun sitten keskusta pääsi toiveidensa mukaisesti aiempaa vasemmistolaisempaan hallitukseen, homman piti lähteä rullaamaan. Nyt tiedämme, että suunta on päinvastainen. Näin siitäkin huolimatta, että keskusta sai hallitusneuvotteluissa torjuntavoittoja, eivätkä sen ministerit ole kärventyneet skandaaleissa.

Kysyä sopii, puhutteliko Juha Sipilän yrittäjämyönteinen ja tiukan talouden linja keskustan kannattajia enemmän kuin nykyinen velkavivutettu strategia. Eipä Esko Ahoakaan kovin vasemmalle voi poliittisella kartalla tyrkätä ja silti hän kykeni puhuttelemaan keskustalaista ja muutakin väkeä kivuten lähes presidentiksi asti.

Mutta olisi yhtä lailla löysää väittää, että keskustan tilanne parantuisi oleellisesti, jos se palaisi yhteistyöhön kokoomuksen kanssa. Toki vapaa pudotus luultavasti pysähtyisi.

Tuoreimman gallupin suurin pudottaja on siis keskusta ja kovimmat nousijat PS ja kokoomus, joka rakentaa pitkän tauon jälkeen oppositiopolitiikkansa kivijalkaa. Tuoreimmat luvut antavat Petteri Orpolle työrauhaa. Oppositio siis lihoo, hallitus kuihtuu. Sekään ei riitä selitykseksi kymmenen prosentin keskustalle.

Suurin selittävä tekijä on PS. Keskusta on perinteisesti nojannut maakuntiin, niiden omaan identiteettiin ja eräänlaiseen protestiin etelän valtaapitäviä kohtaan. Silloin kun puolueella on ollut karismaattinen johtaja, kannatusta on saatu levitettyä myös lähelle Helsinkiä ja jopa Helsinkiin. Nyt Jussi Halla-aho syö samalta lautaselta kuin keskusta mutta paljon ahnaammin. Kokoomuskin on saamapuolella mutta niukemmin. Tilanne jatkuu niin pitkään kuin PS saa puhua mitä lystää ilman hallitusvastuuta. Tästä kärsivät kaikki perinteiset puolueet. Kun PS oli viimeksi hallituksessa, puolue hajosi.

Keskustan pitää luoda itselleen tarina. Se luo äärimmäisen kovan paineen puolueen puheenjohtajalle, joka on pääosissa, kun tarinaa sanoitetaan. Katri Kulmunin ja keskustan joulukuun ensimmäisestä viikosta sukeutui lopulta pannukakku ellei jopa katastrofi. Ensin puheenjohtaja ei halunnut suoraan sanoa, että luottamus Rinteeseen on loppu, vaikka se oli yksimielinen päätös. Sitten kun se saatiin sanottua, demarit kertoivat, että epäluottamuksen saaneesta pääministeristä tulee hallitustunnustelija. Keskusta kuittasi asian ja puolittain senkin, että Rinne voi palata riviministeriksi.

Kokoomus ja PS katsovat tätä teatteria mielellään. Kysyä sopii sitäkin, miksi Katri Kulmuni ilmoitti, että hallitusohjelmassa ei tarvitse ”pilkkuakaan” siirtää eikä hallituspohjaa missään nimessä vaihtaa. Kun kanta on lyöty lukkoon, SDP:lle annetaan valtit, vaikka ne tosiasiassa ovat keskustalla.

SDP:n kannatus on erittäin alhaalla, mutta lasku ei ollut kannatusmittauksessa jyrkkä. Ensinnäkin Posti-gate ei näy siinä täysmääräisesti ja toiseksi SDP sai viestinsä läpi, että se puolusti pienipalkkaista postilaista, vaikka se ei ollutkaan totuus. Tes-siirron ja sinänsä välttämättömän Postin rakennemuutoksen kuittasi SDP:n omistajaohjausministeri, joka tuki Postin hallitusta niin kauan kuin kykeni.

SDP:ssä on alkamassa kiinnostava pääministerikamppailu, joka on samalla käytännössä puheenjohtajakisa. Se voi tuoda virtaa demareihin – ja tekee keskustan tilanteesta entistä hankalamman.

Alberto Claramunt

Alberto Claramunt

Alberto Claramunt on Verkkouutisten ja Nykypäivän päätoimittaja.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt