Antti Kurvinen. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Keskustan edustaja: Nyt tarvitaan harppausta haja-Suomeen

Keskittämispolitiikan aika on ohi, Antti Kurvinen uskoo.

Korona-ajan tärkeimpiä seurauksia on haja-Suomi, arvioi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen keskustanuorten liittokokouksessa lauantaina.

– Merkit ovat ilmassa. Ihmiset tahtovat väljemmille vesille asumisen ja muun elämisen puolesta. Samoin yhä useammalla koti on kahdella paikkakunnalla. Nyt kyse on siitä, miten harppausta haja-Suomeen tuetaan politiikan keinoin, Kurvinen arvioi liittokokouksessa

Politiikan on kautta linjan turvattava ja parannettava elämisen edellytyksiä kautta Suomen, keskustaryhmyri vaatii.

– Se tarkoittaa ennen muuta työpaikkoja, peruspalveluja, koulutusmahdollisuuksia, liikenneyhteyksiä ja nopeita verkkoyhteyksiä. Opiskelun, työnteon ja yrittämisen pitää olla mahdollista paikasta riippumatta koko maassa. Arjen pitää sujua.

Kurvinen puuttuisi esimerkiksi autoilun jatkuvaan kallistumiseen. Keskustan eduskuntaryhmä kertoo esityksistään maanantaina. Yksi ratkaisu on Kurvisen mukaan liikenteen verotuksen uudistaminen reilummaksi, valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) hahmottamalla tavalla.

Kurvisen mukaan se, että ihmiset ovat itse ottaneet aluepolitiikan omakseen, laittaa etenkin ”keskittämisuskovaiset” voimat niin politiikan kuin hallinnon puolella perimmäisten kysymysten eteen.

– Olisiko esimerkiksi kokoomuksessa rahkeita tunnustaa, että sadan suurkunnan kaltaisen keskittämispolitiikan aika on peruuttamattomasti ohi? Kyllä keskustallakin on parantamisen varaa. Ohjenuoraksi voisi sopia: vähän enemmän tekoja, vähän vähemmän puheita

Kurvisen mielestä suurin herätys tarvitaan ehkä kuitenkin ruohonjuuritasolla, eli kunnissa.

– Perustellusti voi sanoa, että kunnanisien ja -äitien käsissä on mahdollisuuksien mahdollisuus. Ymmärretäänkö tämä? Suunta ei muutu pelkästään valtakunnan tason päätöksin. Tärkeintä on paikallinen politiikka.

– Keskustanuorilla, ja nuorilla ylipäätään, on nyt tuhannen taalan paikka potkia kehitystä oikeaan suuntaan niin paikallisesti, maakunnallisesti kuin valtakunnallisesti. Onko teillä rohkeutta olla tulevaisuuden puolella, Kurvinen kysyi keskustanuorten liittokokoukselta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt