Joonas Könttä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Keskustan edustaja lykkäisi oppivelvollisuuden nostoa

Joonas Köntän mukaan olisi viisasta kuunnella asiantuntijoita.

Keskustan kansanedustaja Joonas Könttä kannattaa oppivelvollisuusiän nostamisen lykkäämistä.

Hän on jakanut Twitterissä Turun Sanomien kyselyn, jossa koulutusasioiden parissa työskentelevistä jopa 81 prosenttia vastustaa oppivelvollisuusiän korottamista. Opetusalan ammattilaiset perustivat näkemyksensä omiin kokemuksiinsa sekä tutkittuun tietoon.

Perusteena pidettiin esimerkiksi sitä, että pidennyksen sijaan tulisi panostaa ennemmin opintopolun aikaisempaan vaiheeseen, kuten perusopetuksen vahvistamiseen ja syrjäytymisen estämiseen.

Tässä taloustilanteessa ja vielä epävarmassa #korona-tulevaisuudessa voisi olla fiksua kuunnella asiantuntijapalautetta ja lykätä oppivelvollisuusiän nostoa, keskustan kansanedustaja Joonas Könttä sanoo.

– Myös kunnat kiittäisivät.

Kuntaliitto kertoi toukokuussa antamassa lausunnossaan myös kannattavansa oppivelvollisuuden nostamisen siirtämistä. Sen käsityksen mukaan laki voi tulla voimaan aikaisintaan syksyllä 2022.

Kunnat ovat myös esittäneet huolensa uudistuksen rahoituksesta. Helsingin kaupunki katsoi tuoreessa arviossaan, että esitysluonnoksen kustannusarviot ovat yli yli 40 prosenttia suuremmat kuin hallitus arvioi.

Uudistuksen on opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan tarkoitus astua voimaan syksyllä 2021. Anderssonin mukaan aikataulusta ei tingitä.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt