Aila Paloniemi. (Martti Kainulainen/Lehtikuva)

Keskustan Aila Paloniemi: Naisia suojeltava myös konfliktien jälkeen

Rauhanvälitys- ja rauhanturvatehtäviin halutaan lisää naisia.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Aila Paloniemi (kesk.) muistuttaa, että naisiin kohdistuva väkivalta ei lopu eikä myöskään unohdu, kun sota tai konflikti on ohi.

– Väkivallantekijät on saatettava vastuuseen teoistaan ja oikeuden eteen. Se on vähin, mitä uhrien auttamiseksi voidaan tehdä, Paloniemi totesi parlamentaarisen yleiskokouksen talvi-istunnossa Wienissä perjantaina

Kokouksessa käsiteltiin tasa-arvoasioiden erityislähettilään Hedy Fryn raporttia.

Fry aikoo seuraavassa raportissaan keskittyä siihen, miten naisten oikeudet toteutuvat konfliktien jälkeisissä tilanteissa. Paloniemi pitää ajatusta erinomaisena.

Fry toivoi raportissaan myös lisää naisia sekä rauhanvälitys- että rauhaturvatehtäviin. Aiemmissa rauhanturvatehtävissä on havaittu, että väkivaltaa kokeneiden naisten on helpompi puhua kokemuksistaan toiselle naiselle kuin miehelle.

Naisten osuuden lisäämistä rauhanvälityksessä esitettiin myös Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Minskin istunnon julkilausumassa viime kesänä.

– Monet meistä miettivät, mitä meidän julkilausumamme käytännössä saavat aikaan? Tehdään tästä naisia ja rauhanvälitystä koskevasta julkilausumasta ennakkotapaus ja vahditaan sen toimeenpanoa kaikissa Etyjin osanottajamaissa, Paloniemi toteaa tiedotteessaan.

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen talvi-istunto on koolla Wienissä Itävallassa 22.–23.2.2018. Suomea edustavat Paloniemen lisäksi Kimmo Kivelä (varapj., sin.), Etyjin yleiskokouksen kunniapuheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.), Markku Rossi (kesk.), Pekka Haavisto (vihr.) ja Ilkka Kantola (sd.).

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt