Keskustameppi varoittaa EU:n kauppapolitiikan kriisistä – ”voi olla vakavat seuraukset”

Hannu Takkula on seurannut huolestuneena EU:n ja Kanadan välistä keskustelua vapaakauppasopimuksesta.

Keskustan europarlamentaarikko Hannu Takkulan mukaan Euroopan unionin kauppapolitiikan kriisillä voi olla vakavat seuraukset koko unionin toimintakykyyn.

Ainoana suomalaisena jäsenenä Euroopan parlamentin kansainvälisen kaupan valiokunnassa toimiva Takkula on seurannut huolestuneena EU:n ja Kanadan välistä keskustelua vapaakauppasopimuksesta (CETA).

Belgian ranskankielisen alueen Vallonian parlamentille annettiin sunnuntaina vuorokausi aikaa ilmoittaa lopullisesta kannastaan koskien Euroopan unionin ja Kanadan välistä vapaakauppasopimusta.

Maanantaina iltapäivällä Belgian pääministeri Charles Michel vahvisti, ettei Belgia voi ilmoittaa lopullista kantaansa määräaikaan mennessä.

– EU:n kauppapolitiikka on nyt tienristeyksessä. Jos kauppasopimus Kanadan ja EU:n välillä jää syntymättä, on vaikea nähdä mahdollisuutta vastaavien edistyneiden kauppasopimusten neuvottelemiseen, Takkula toteaa tiedotteessaan.

– Kauppapolitiikan kriisillä voi olla vakavat seuraukset koko unionin toimintakykyyn EU:n kipuillessa myös Brexitin, pakolaiskriisin ja rahaliiton toimivuuden kanssa, Takkula jatkaa.

Menettääkö EU uskottavuutensa?

Takkulan mukaan EU:n kauppapolitiikka on ollut toistaiseksi sisämarkkinoiden ohella unionin vahvin tukipilari. Takkulan mielestä riskinä on, että EU-menettää uskottavuutensa ja muut maat määrittelevät kansainvälisen kaupan pelisäännöt.

– En usko CETAn vastustajienkaan haluavan, että esimerkiksi Yhdysvaltojen, Kanadan ja Tyynen meren valtioiden TPP-sopimus asettaa globaalit standardit maailmankaupalle. Tässä sopimuksessa kunnianhimon taso ympäristöasioissa ja työntekijöiden oikeuksissa on huomattavasti alhaisempi.

Takkulan mukaan CETAaa on pidetty edistyksellisenä kauppasopimuksena, koska siinä on yhdistetty perinteinen vapaakauppasopimus ja investointisuojasopimus.

Takkula kertoo näiden uusien sopimusten myötä pyritävän tehostamaan ja yhtenäistämään sopimuskäytäntöjä globaalisti. EU:n tavoitteena onkin rakentaa globaalit säännöt investointiriitojen ratkaisuun, joka tällä hetkellä vaihtelee maittain.

Takkulan mukaan EU:n perääntyminen tuli yllätyksenä myös kanadalaisille.

– Riskiä sopimuksen kaatumisesta ei ollut aistittavissa viime keväänä, kun kävimme Kanadan kauppaministerin kanssa keskustelun kansainvälisen kaupan valiokunnassa. Vallonian päätös on valitettava käänne etenkin, kun Kanada on osoittanut uskomatonta kärsivällisyyttä EU:n pitkällisen prosessin yhä jatkuessa.

– Euroopan komissiolla oli kaikkien jäsenmaiden ja myös Vallonian hyväksymä vahva neuvottelumandaatti eikä sopimuksen ratifioimista olisi siksi tarvinnut enää tuoda jäsenmaiden parlamenttien päätettäväksi.

CETA-sopimus on tarkoitus allekirjoittaa tulevana torstaina 27. lokakuuta, mutta toistaiseksi sopimuksen ratifiointi odottaa Wallonian parlamentin hyväksyntää.

Kommentit