Keskustaedustaja Ylen väärästä väitteestä: ”Toimittajan tilipäivä” olisi voinut olla oikea otsikko

Pääministeri kertoi hänelle olevan kunnia-asia maksaa veronsa Suomeen.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) otti sunnuntaina blogissaan kantaa Ylen MOT-ohjelman väitteisiin siitä, että hän harrastaisi verosuunnittelua jättämällä osinkoveronsa maksamatta.

Ohjelmassa kerrottiin, että pääministerillä on omaisuutta sijoitettuna niin sanottujen vakuutuskuorien alle. Esitettyjen johtopäätösten mukaan Sipilä ei maksaisi veroja noihin kuoriin kertyvistä osinkotuloista tänä keväänä.

MOT korjasi uutistaan sunnuntaina kertomalla, että vakuutuskuoriin sijoittaminen on laillista toimintaa, joiden tuotoista maksetaan verot silloin kun niistä otetaan tuottoja ulos. Niihin kohdistuu silloin tavallinen pääomaverotus.

MOT toteaa artikkelissaan, ettei Sipilä maksa tänä keväänä osinkoveroja, koska hänen ei kuuluisikaan niitä maksaa.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä tokaisi sunnuntaina Facebookissa, että ”on kuitenkin sääli, että tämäkin väärä väite elää monessa suussa nyt totuutena”.

– MOT:n jakson nimi oli ”kapitalistin tilipäivä”, vaikka ”toimittajan tilipäivä” olisi ehkä ollut lähempänä totuutta. Säilyttääkseen riippumattomuuden työssään Sipilä on luopunut kaikista yrityksistään ja osakkeistaan, Mikko Kärnä kirjoitti.

Ei ole totta

Pääministeri toteaa blogissaan opposition ja useiden lehtien jatkaneen samanlaista vihjailua kuin MOT pitkin viikkoa.

– Tämä (verosuunnittelu) ei ole totta, kuten jokainen olisi voinut todeta sidonnaisuusilmoituksestani. Minulla ei ole suoria osakeomistuksia eikä niitä ole myöskään sidonnaisuusilmoituksessa ilmoittamieni pitkäaikaisten säästöinstrumenttien sisällä. En saa osinkotuloja, joten ei niistä voi maksaa verojakaan, Juha Sipilä kirjoittaa.

Sipilä kertoo luopuneensa kaikista yrityksistään ja osakkeistaan säilyttääkseen pääministerinä riippumattomuutensa.

– Minulle on ollut aina kunnia-asia, että maksan veroni Suomeen, hän toteaa.

Kommentit