X
SULJE MAINOS

Keskustaedustaja ihmettelee Soinin tuomioistuinesitystä

Keskustan Markus Lohi on eri mieltä Timo Soinin kanssa perustuslakituomioistuimeen siirtymisestä.

Keskustan kansanedustaja, eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsen Markus Lohi ei kannata perussuomalaisten Timo Soinin esitystä perustuslakivaliokunnan lakkauttamisesta ja siirtymisestä perustuslakituomioistuimeen.

Lohi ei aivan ymmärrä Soinin näkemystä, jonka mukaan nykyjärjestelmä ei toimi tyydyttävällä tavalla.

– Nimenomaan tällä vaalikaudella perustuslakivaliokunnan käsiteltävinä olleet isot asiat, esimerkiksi sote-uudistus, ovat osoittaneet, että perustuslakivaliokunta toimii hyvin. Valiokunta ei ole lähtenyt puoluepolitikoimaan tai ratkaisemaan kantoja hallitus-oppositio asetelmasta, Lohi kommentoi tiedotteessaan.

Hän lisää, että kannanotot sote-uudistuksestakin ovat syntyneet yksimielisesti ja huomauttaa, että mukana ovat olleet myös perussuomalaiset valiokunnan jäsenet.

Perustuslakivaliokunnasta kiinni pitämistä puoltaa Lohin mukaan myös se, että näin pystytään ennakolta varmistamaan lainsäädännön perustuslainmukaisuus. Hänen mukaansa perustuslakituomioistuimen toiminta olisi aina enemmän tai vähemmän jälkikäteistä.

– Ongelmahan on ollut nyt se, ettei hallituksen esitysten perustuslainmukaisuutta ole pystytty varmistamaan riittävästi lainsäädännön valmisteluvaiheessa. Perustuslakituomioistuin veisi asiaa tältä osin vain huonompaan suuntaan, hän toteaa.

Lohi hämmästelee sitä, että Soini kannattaa perustuslakituomioistuinta siksi, että sillä olisi kunnolla aikaa perehtyä käsiteltäviin ratkaisuihin. Hänen mielestään tämä antaa ymmärtää, että perustuslakivaliokunta ei olisi riittävästi perehtynyt asioihin.

– Valiokunnalle on asetettu ulkoapäin aikataulupaineita. Käsitykseni mukaan perustuslakivaliokunta ottaa kuitenkin aina asialle sen tarvitseman käsittelyajan. Hätiköityjä päätöksiä ei tehdä, hän korostaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt