Jouni Ovaska. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Keskustaedustaja: Elpymisrahasto pitää voida kaataa

Jouni Ovaskan mukaan jakokriteerit ja mekanismit eivät ole kunnossa.

Keskustan kansanedustaja, suuren valiokunnan jäsen Jouni Ovaska suhtautuu epäilevästi EU:n elpymisrahastoon. Hänen mukaansa Suomella pitää olla valmiuksia tarvittaessa kaataa esitys nykymuodossaan.

– Mikäli Suomi ei saa läpi vaatimiaan muutoksia välineeseen eli avustusmuotoisuuden muuttamista lainamuotoiseksi, paketin koon pienentämistä, lyhyempää voimassaoloaikaa sekä pidättäytymistä mahdollisimman tarkkaan sovituissa säännöissä, Suomella on oltava valmius kaataa esitetty paketti, Ovaska vaatii.

Keskustaedustaja toteaa, että elpymistoimiin on tähän mennessä luotu mekanismeja, joilla euromaat voivat hakea lainaa tukivälineistä.

– Innostusta lainanottoon ei ole ollut, kun saatavilla on mahdollisesti avustusta. Lainaehdoissa on lisäksi kovat ehdot. Missä vaiheessa maat ovat valmiita suitsimaan harmaata talouttaan ja verojärjestelmiään? Epäilen tämän avustuspaketin vaikutusta talouksien kuntoon laittamiseen.

Keskiviikkona julkaistussa EU-komission talousennusteessa Suomen ensi vuoden talouskasvu on EU-maiden hitainta. Komissio ennustaa Suomen talouden supistuvan tänä vuonna 6,3 prosentilla ja kasvavan ensi vuonna vain 2,8 prosentilla. Suomi jää jälkeen muista maista.

– Suomenkin talouskasvu voi piristyä nopeammin, jos muu Eurooppa elpyy. Se ei silti poista elpymisvälineen perustavanlaatuista ongelmaa.

– Jakokriteerit eivät seuraa pandemiaa. Arvioiden mukaan Puola on yksi vähiten koronasta kärsineistä EU-jäsenmaista mutta elpymisvälineen kautta se olisi yksi suurimmista tuen saajista.

Valtioneuvosto on korostanut kannoissaan laajan kansalaishyväksynnän tarpeellisuutta. Ovaskan mukaan näillä ehdoilla sellaista ei ole tulossa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt