Matti Vanhanen, Jouni Ovaska, Katri Kulmuni ja Antti Kaikkonen SuomiAreenassa. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

”Keskusta torjui keskittävän sinipunan”

Puolustusministeri Antti Kaikkonen uskoo äänestäjien palaavan keskustan tueksi hallituskauden kuluessa.

Keskustan puheenjohtajaksi pyrkivät puolustusministeri Antti Kaikkonen ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni pitävät puolueensa keskeisenä tehtävänä taistelun ”keskittävää politiikkaa” vastaan.

Kaikkonen totesi SuomiAreenassa järjestetyssä keskustan puoluepäivässä, että asia nousi lopulta ratkaisevaksi myös päätöksessä lähteä mukaan pääministeri Antti Rinteen (sd.) vetämään hallitukseen.

– Ja jos miettii sitä vaihtoehtoa, että oltaisiin jälleen kerran rakennettu keskittävä sinipuna, jolloin keskusta olisi ollut oppositiossa perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kanssa. Kritisoimassa varmasti [hallituksen politiikkaa], mutta ilman todellista vaikutusvaltaa. Niin ei sekään kovin hääppöinen vaihtoehto ollut, Antti Kaikkonen sanoi.

Hän kertoi uskovansa, että äänestäjät arvostavat haastavan alkuvaiheen jälkeen sinipunan torjumista ja keskustan työtä hallituksessa.

Kansanedustaja Jouni Ovaska kuvaili edellistä neljää vuotta ”vaikeaksi taipaleeksi”, jonka aikana pääministeri Juha Sipilä onnistui kääntämään Suomen talouden ja työllisyyden kasvuun.

– Miksi antaisimme työn hedelmät nyt kokoomuksen tai perussuomalaisten jaettavaksi ja jäisimme itse ulkopuolelle, Ovaska kysyi.

Keskustan kansanedustaja Joonas Könttä muisteli puolestaan entisen pääministeri Matti Vanhasen visiota puutarhakaupungeista ja sanoi uskovansa, että keskusta voi laajentaa vetovoimaansa myös kaupunkialueilla.

– Vanhasen esittämissä puutarhakaupungeissa luonto- ja kaupunkiarvot kohtaavat. Tähän suuntaan pitäisi mennä, jotta alueilla ei ole liikaa väestöä, vaan sopivasti tilaa. Meidän pitäisi tehdä viihtyisiä kaupunkiympäristöjä, jossa kukin voi asua omalla tavallaan, Joonas Könttä sanoi.

Keskusteluun osallistuneet keskustapoliitikot paheksuivat vastakkainasettelua maaseudun ja kaupunkien välillä. Entinen kansanedustaja Timo Kalli jatkoi toteamalla, että ”vain keskusta kantaa vastuuta maaseudusta, jota kukaan muu ei ole valmis tukemaan”.

– Miksi ihmeessä osa ihmisistä jakaa poliittisen valintansa sen mukaan, asuuko kaupungissa vai muualla? Senhän pitäisi olla ideologinen valinta, Matti Vanhanen pohti.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt