Verkkouutiset

Sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Tarja Myllärinen. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Keskusta lupaa joka kuntaan sote-aseman – Kuntaliitto: Väljästi muotoiltu ja hyvä niin

Sote-yksikön johtaja Tarja Myllärinen sanoo, että tuleva sote-uudistus merkitsee käytännössä palveluverkon harvenemista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Keskusta lupaa tuoreessa aluevaaliohjelmassaan, että ”jokaisessa kunnassa pitää olla vähintään yksi sosiaali- ja terveysasema”, josta saa lähipalveluita. ”Keskittämisen sijaan” puolue haluaa kehittää ”ihmisten tarpeista lähteviä eheitä hyvinvointialueita ja maakuntia”.

Mitä lupaus yhdestä sote-asemasta joka kuntaan käytännössä tarkoittaisi?

– Se on väljästi muotoiltu, ja hyvä niin. Se, että palvelut halutaan turvata jokaisessa kunnassa, voidaan toteuttaa monin eri tavoin, huomauttaa Kuntaliiton sote-yksikön johtaja Tarja Myllärinen Verkkouutisille.

Myllärisen mukaan uusi sote-uudistus merkitsee väistämättä myös sitä, sote-palveluverkko käytännössä harvenee.

– Hyvinvointialueiden rahoitus tulee väistämättä vaatimaan muutoksia palvelurakenteessa ja tavoissa järjestää sote-palveluja. Käytännössä tämä tarkoittaa palveluverkon harventamista. Eikä kyse ole vain siitä, että fyysiset palvelut vähenevät haja-asutusalueiden syrjäseuduilla, vaan sama kehitys koskee myös sote-palvelujen järjestämistä kaupunkien sisällä.

Myllärinen korostaa, että erilaisten digi- ja etäpalvelujen hyödyntäminen enenevässä määrin on jo nykyisellään eri puolilla Suomea arkipäivää. Jos kunnassa on sosiaali- ja terveysasema, tämä voi tarkoittaa myös sieltä saatavia osa-aikaisia palveluja. Sitä, että lääkäri ei ole tavattavissa joka päivä.

Nykylainsäädännön mukaan jokaisessa sote-palveluja järjestävässä kunnassa on oltava terveyskeskus. Jos sote-palvelujen järjstämisvastuu on siirretty kuntayhtymälle tai vastuukunnalle, eri kuntien alueella voi olla jo nykyisellään eriasteisia palvelupisteitä: isompia sote-keskuksia, palvelutarjonnaltaan rajallisempia sote-asemia tai tätäkin pienempiä sote-pisteitä.

– Ei pidä hirttäytyä siihen, että jokaisessa paikassa pitäisi olla samanlainen, rajallinen palvelutarjonta. Pienet yksiköt ovat hyvin haavoittuvaisia ja niistä on pyritty pääsemään eroon. Tämä on palveluiden laadun ja saatavuuden kannalta hyvä asia. Jos kunnan terveysaseman ainoa terveydenhoitaja on sairas tai lomalla, ei ole kenenkään etu, että palveluita ei tämän takia pystytä järjestämään.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)