Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Keskusta laskisi äänestysikärajaa

Äänestysikärajan laskeminen vaaleissa pitää nähdä ratkaisuna yhteiskunnalliseen kasvatukseen, sanoo Juha Sipilä.

Nuorten roolia päätöksenteossa on vahvistettava konkreettisin teoin seuraavalla vaalikaudella, linjasi Keskustan puoluehallitus demokratia- ja kansalaisyhteiskuntaohjelmassaan.

– Esimerkiksi äänestysikärajan laskeminen vaaleissa pitää nähdä ratkaisuna nuorten yhteiskunnalliseen kasvatukseen. Oikeus vaikuttaa itseään lähellä oleviin, paikallisiin asioihin, on mitä parhain tapa edistää eheää yhteiskuntaa, jossa kaikki kokevat olevansa mukana nuoresta saakka. Nuori polvi on taatusti tähän valmis, Juha Sipilä sanoo.

Hänen mukaansa keskusta esittää neljää ratkaisua nuorten osallisuuden tukemiseksi.

Keskustan puoluekokouksen linjauksen mukaisesti äänestysikäraja lasketaan maakunta- ja kuntavaaleissa sekä valtiollisissa vaaleissa 16 ikävuoteen. Äänestysikärajan lasku pitää toteuttaa kautta linjan vuoteen 2023 mennessä. Vaalikelpoisuuden ikäraja säilytetään 18 vuodessa.

Toiseksi kansalaisaloitteen allekirjoittamisen ikäraja lasketaan 16 vuoteen.

Keskustan mielestä jokaisessa kunnassa on oltava kunnanhallituksen asettama nuorisovaltuusto, jolle on taattava riittävät toimintaresurssit.

– Nuorille on annettava puhe- ja läsnäolo-oikeus valmistelevissa ja päättävissä ryhmissä ja heidät on otettava riittävästi mukaan valmisteluun, päätöksentekoon, arviointiin ja seurantaan.

Keskustan mielestä kunnanhallitusten ja maakuntahallitusten kokoonpanoon pitäisi soveltaa ikäkiintiötä, jonka mukaan viisi prosenttia toimielimen päätöksentekijöistä on alle 30-vuotiaita.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt