Kasvisruokapäivä Meilahden yläasteella Helsingissä. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Keskusta: Kouluruoan uudistus hallitusohjelmaan

Keskustan mielestä kouluruoan uudistaminen on otettava seuraavaan hallitusohjelmaan.

– Välipala on pieni, mutta äärimmäisen merkityksellinen asia pitkien koulumatkojen ja perheiden arkikiireiden keskellä. Kouluvälipalan tarjoaminen on arkipäivää jo monissa maamme kunnissa, mutta toimintatapa pitää ehdottomasti saada koko Suomen kattavaksi, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.).

Keskusta edellyttää myös maatalouden tukipolitiikkaan rohkeita uudistuksia.

– Maatalouden kannattavuus saadaan paremmalle tolalle vain toimivien markkinoiden kautta. Viljelijöiden neuvotteluasema heikentynyt merkittävästi, kun teollisuus ja kauppa ovat yrityskauppojen myötä keskittyneet yhä suuremmiksi. Uuden elintarvikemarkkinalain tultua voimaan keskusta jatkaa määrätietoisesti ruokamarkkinoiden reiluuttamista, sanoo keskustan ruokatyöryhmän vetäjä, kansanedustaja Eerikki Viljanen.

– Suomessa on syytä myös saada käyttöön mahdollisimman nopeasti Ranskasta tuttu hinnoittelua määrittelevä Loi Galland -laki. Keskusta vaatii, että ruokaa ei myydä alle tuotantokustannusten, Viljanen jatkaa.

Keskusta esittää suomalaisen ruokaketjun on oltava hiilineutraali vuoteen 2040 mennessä. Ilmastonmuutoksen torjunnasta pitää puolueen mukaan rakentaa suomalaisen ruuantuotannon kannattavuutta parantava vahvuus, ei lisäkustannuksia aiheuttava rasite.

Keskeisiä toimenpiteitä ovat peltojen hiilensidonta, biokaasun vallankumous ja uuden teknologian käyttöönotto.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt