Keskusta hyväksyi äänin 21-8: Vahvat oluet ja lonkero kauppoihin

Vahvat oluet ovat tulossa kauppoihin vuoden 2017 alussa.

Keskustan eduskuntaryhmän enemmistö puoltaa vähittäistavarakaupoissa myytävän alkoholin prosenttirajan nostamista 5,5 prosenttiin ja valmistustaparajoitteen poistamista. Nykyinen raja on 4,7 prosenttia.

Niin ikään eduskuntaryhmien kesken käydyissä neuvotteluissa sovittiin, että valmistustaparajoite poistuu. Tämä tarkoittaa, että jatkossa kaupasta saa nykyistä vahvempien oluiden lisäksi myös siidereitä ja lonkeroita.

Pienpanimot saavat oikeuden myydä ulos myös tätä rajaa vahvempia omia tuotteitaan, ja ravintolat saavat ulosmyyntioikeuden 5,5-prosenttisiin juomiin samoilla ehdoilla ja aikarajoilla kuin päivittäistavarakauppa.

Myös tilapäisten anniskelupaikkojen perustaminen esimerkiksi ulkoilmatapahtumiin helpottuu. Myös anniskelualueiden sääntely festivaaleilla kevenee, eikä viime vuosina yleistyneitä ”olutkarsinoita” enää jatkossa vaadita.

Perussuomalaiset ja kokoomus olivat vaatineet muutoksia perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) alkoholilaista tekemään pohjaesitykseen.

Kompromissiesityksen neuvottelivat kansanedustajat Sampo Terho (ps.), Sinuhe Wallinheimo (kok.) ja Annika Saarikko (kesk.).

Annika Saarikko kertoi torstaina eduskuntaryhmänsä kokouksen jälkeen, että ryhmässä käytiin koeäänestys. Siinä kompromissi hyväksyttiin äänin 21-8.

– Enemmistö oli sitä mieltä että voimme edetä tuossa kompromissiesityksessä, joissa siis on A-olut kaupoissa ja valmistustapaneutraliteetti juomien osalta, joita kaupoista saa. Myyntiaikoihin kaupassa ei siis koskettu, Annika Saarikko sanoi.

– Lonkerot ovat tässä esityksessä juomia, joita nyt jatkossa – sitä nykyisin Alkosta saatavaa lonkeroa – voisi tämän kompromissiesityksen mukaan saada päivittäistavarakaupasta.

Saarikko korosti, että esitys on vasta lausuntokierrokselle lähtevä alkoholilaki.

– Suomessa on isompiakin ongelmia kuin alkoholilainsäädäntö ja asiat on tehty ratkaistaviksi, hän kommentoi.

– Hyvässä hengessä käytyjen neuvotteluiden tuloksena syntyi paketti, johon voidaan olla hyvin tyytyväisiä. Suurin osa kokoomuksen tavoitteista toteutuu joko sellaisenaan tai vähintään menee oikeaan suuntaan, kokoomuksen Wallinheimo arvioi.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Outi Mäkelän mukaan Suomessa otetaan nyt laajalla rintamalla askelia kohti eurooppalaisempaa alkoholikulttuuria.

– Kokoomus iloitsee näistä edistysaskelista. Avataan mahdollisuuksia kotimaiselle valmistukselle, kaupalle ja laadukkaammalle juomakulttuurille, ravintola-alaa unohtamatta, hän sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt