Keskustan aluekehitystyöryhmää vetänyt Mauri Pekkarinen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Keskusta esittää tuhansien työpaikkojen siirtoa maakuntiin

Valtion hallinnon tehtäviä on keskustan mukaan siirrettävä hallitusti pois pääkaupunkiseudulta.

Keskustan aluekehityslinjauksessa esitetään 5000–6000 julkisen sektorin työpaikan siirtoa pääkaupunkiseudulta maakuntiin kahden seuraavan vaalikauden aikana. Puolue julkaisi linjaukset torstaina.

– Nykypäivän alueellistaminen ei välttämättä tarkoita kokonaisten virastojen ja laitosten siirtämistä. Teknologia mahdollistaa monien työtehtävien tekemisen paikasta riippumatta.

– Jatkossa ei puhuta enää etätyöstä vaan työn tekemisestä paikkariippumattomasti. Julkisen sektorin pitää olla tässä suunnannäyttäjä, sanoo aluekehitystyöryhmää vetänyt kansanedustaja Mauri Pekkarinen tiedotteessa.

Keskustan mukaan toisen asteen koulutuksen tutkinto on taattava lähtökohtaisesti kaikille koko maassa. Tällä vastataan puolueen mukaan työvoiman saatavuuden pullonkauloihin.

– Tasapainoisen aluekehityksen kannalta erityisen kiireellistä on lisätä keskustan koulutuslupauksen mukaisesti ammatillisen koulutuksen, oppisopimuskoulutuksen, ammattikurssituksen ja täydennyskoulutuksen voimavaroja. Ammatillisia koulutuspaikkoja on myös hajautettava maakuntien sisällä, aluekehityslinjauksessa sanotaan.

Keskustan mukaan myös korkeakouluopetusta on jatkossakin oltava tarjolla kaikkialla Suomessa.

– On tärkeää, että esimerkiksi jokaiselle maakunnalle osoitetaan tutkimus- ja kehitystoiminnan perusrahoitus, jonka suhteellinen osuus julkisista alan resursseista vastaa vähintään puolta maakunnan väestöosuudesta. Tällä hetkellä valtaosa rahoituksesta suuntautuu vain muutamalle suurimmalle kaupunkiseudulle, Mauri Pekkarinen sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt