Verkkouutiset

Keskuskauppakamari: Sote-uudistuksessa ei pidä luoda uusia veroja

Keskuskauppakamarin johtajan mukaan sote-uudistus tarjoaa hyvän mahdollisuuden yksinkertaistaa nykyistä verojärjestelmää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Hallitus pohtii parhaillaan, miten sote-palvelujen rahoitus kokonaisuudessaan järjestetään. Rahoitusmalli on ensisijaisesti valtiovetoinen. Uudistuksessa tärkeintä Keskuskauppakamarin mukaan on, että kenenkään palkkatulon verotus ei kiristy.

– Sote-uudistuksen tavoitteet ja hallitusohjelman verolinjaukset toteutuisivat parhaiten siten, että rahoitus kerätään osana valtion tuloveroa ja verotulot jaetaan sote-alueille erikseen sovittavien kriteerien mukaisesti, katsoo Keskuskauppakamarin verotuksesta vastaava johtaja Ann-Mari Kemell.

Kemellin mielestä on tärkeää, että uudistuksessa ei luoda uusia verottajia tai veroja, sillä ne lisäävät riskiä verotuksen kiristymisestä.

– Sote-rahoituksen kerääminen osana valtion tuloveroa tarjoaisi hyvän mahdollisuuden jopa yksinkertaistaa verojärjestelmää, Kemell sanoo.

Uudistuksen yhteydessä kunnallisverolle tulisi säätää katto, jotta kokonaisveroaste ei nouse myöskään kunnallisveron kautta.

– Kuntien menot pienenevät merkittävästi, kun sote-palveluiden rahoitusvastuu siirtyy pois kunnilta. Kuntien on alennettava omaa veroprosenttiaan samassa suhteessa kuin vastaava rahoitus kerätään valtion verona, Kemell sanoo.

Kustannussäästöjen kannalta on tärkeää, että verotulojen jakaminen sote-alueille perustuu selkeisiin ja läpinäkyviin kriteereihin. Kriteerien tulee sisältää myös kannustimia, muuten kolmen miljardin euron kestävyysvajeen vähentämistavoitetta tuskin voidaan saavuttaa.

– Kannustimilla osa rahoituksesta voidaan sitoa sellaisten tavoitteiden saavuttamiseen, jotka vähentävät kokonaiskustannuksia. Tällaisia tekijöitä voisivat olla tiettyjen sairausmuotojen tai -tyyppien väheneminen ja ennaltaehkäisyn onnistuminen, Kemell luettelee.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)