Verkkouutiset

Keskituloinen – Sinä maksat vaalilupaukset

BLOGI

Kirjoittajan mukaan uusi hallitusohjelma on keskituloisen painajainen.
Elisa Hyvärinen
Elisa Hyvärinen
Blogisti Elisa Hyvärinen on Verkkouutisten kesätoimittaja ja vuoden kokoomusnuori 2018.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaiset äänestivät Antti Rinteen johtaman SDP:n vaalivoittoon huhtikuussa käytävissä vaaleissa. Viikko sitten torstaina keskustan, sosiaalidemokraattien, RKP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton muodostama hallitus julkaisi uuden hallitusohjelmansa, joka sisälsi yli 1,2 miljardia euroa menolisäyksiä.

Sosiaalidemokraatit on perinteisesti mielletty työväen puolueeksi. Tämä viesti oli myös vahvasti esillä SDP:n vaalilupauksissa vaalien alla. Muodostettu kansanrintamahallitus ja keskustan kanssa solmitut lehmänkaupat kuitenkin tekivät demareiden lupausten toteuttamisen mahdottomaksi.

Keskustan kynnyskysymykset hallitukseen menemiseksi olivat kovat. Keskusta vaati esimerkiksi julkisen talouden tasapainottamista vuoteen 2023 mennessä ja 75 prosentin työllisyysasteen tavoittelemista.

Ehkä räikein ja myös demareiden suurimmaksi puolueeksi nousun avain oli Antti Rinteen 100 euron tasokorotus eläkkeisiin. Lupauksen hintalapuksi arvioitiin vaalien aikana noin 700 miljoonaa euroa. Hallitusohjelman tultua julki kävi ilmi, että rahaa uudistukseen varattiin vain murto-osa, 183 miljoonaa, tarvittavasta. Kuluneella viikolla Rinne jopa vahvisti, että lopullinen vappusatanen kuihtuikin 50 euroon ja se koskeekin vain takuueläkkeitä ja pienempiä, alle 1000 euron kansaneläkkeitä. Samaan aikaan Krista Kiurun ”muutamassa tunnissa” toteutettava hoitajamitoitus on venymässä vuoteen 2025.

Moni demareiden äänestäjä joutui pettymään toteutumattomiin lupauksiin. Tämä ei kuitenkaan ole suurin syy, miksi keskituloisen duunarin tulisi olla tulevaisuudestaan huolissaan. Tosiasiassa koko SDP:n hallitusohjelman tulopuoli on rakennettu keskituloisten ihmisten veronkorotusten varaan.

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki totesi viime lauantaina kokoomusnuorten tapahtuman yhteydessä pidetyssä haastattelussa osuvasti, että veronkiristykset ja lisääntyvä puuttuminen ihmisten arkeen tulee kurjistamaan erityisesti keskituloisia. Taustalla ovat niin suoraan työn verotukseen kohdistuvat lisäykset sekä ihmisten kulutuskorin kallistuminen, mikä heikentää keskituloisen ostovoimaa kahta eri kautta.

Käytännössä siis samaan aikaan, kun palkasta jää vähemmän työn verotuksen kiristyessä käteen, niin myös tuotteet kallistuvat. Taustalla tässä hyvinä esimerkkeinä keskustan ministeri Mika Lintilänkin voimakkaasti ajama private label -tuotteiden sääntelyn aloittaminen, protektionistisen ruoantuotannon tukeminen verovaroin, kotitalousvähennysten pienentäminen sekä polttoaineen kaavaillut indeksikorotukset.

Kaikki nämä ovat esimerkkejä lähes puhtaasti ideologisista kiristyksistä, joilla ei todellisuudessa saada toivottuja tuloksia aikaan, vaan pahimmassa tapauksessa jopa hankaloitetaan ihmisten työntekoa ja arkea.

Kuten myös Lepomäki osuvasti lauantaina tiivistikin, niin tuleva hallitusohjelma on keskituloisen painajainen. Epäilyistä huolimatta sen toimet eivät suhteessa tule pahiten osumaan hyvätuloisiin, vaan itse asiassa demareiden omaan, keskituloiseen ja työtä tekevään äänestäjäkuntaan.

On mielenkiintoista nähdä, miten SDP tulee asemoitumaan puolueena tulevaisuudessa, mikäli se menettää jo sata vuotta statuksena olleen työväenpuolueen aseman. Mikäli rahan ottaminen työtä tekevien ja keskituloisten taskuista ei lopu, voi puolueella kohta olla edessään suurempi uudistustarve kuin uskommekaan – oikeastaan olisi jopa kohtuullista kysyä, haluaako puolue enää edes aidosti ajaa työtä tekevien etua?

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat

Suosittelemme

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)