Harri Jaskari. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Keskituloinen maksaa Suomessa ME-veroja”

Kokoomusedustaja ihmettelee opposition innokkuutta kiristää työn ja yrittämisen verotusta.

Kansanedustaja Harri Jaskarin (kok.) mukaan työn verotusta tulisi alentaa kaikissa tuloluokissa.

Hän toteaa, että pienituloiset taistelevat nykytilanteessa siitä, onko työtä edes järkevää ottaa vastaan sosiaaliturvan luomien kannustinloukkujen vuoksi. Ankaran verotuksen vaikutukset ulottuvat kaikkiin tuloluokkiin.

– Keskituloinen maksaa Suomessa jo maailmanennätysveroja. Suuremmissa tuloluokissa marginaalivero on niin korkea, että ammattilaisten maastamuutto on kiihtynyt. Nyt poliittinen oppositio haluaa lisätä työn verotuksen progressiota. Väärä suunta, Jaskari kirjoittaa Uuden Suomen blogissaan.

Hän vertaa tilannetta Ruotsiin, jossa tuore punavihreä hallitus esittää ohjelmassaan työmarkkinoiden vapauttamista, yritysten verotuksen alentamista ja työttömyysturvan uudistamista.

– Sen takia olen kauhuissani nykyisestä yhteiskunnallisesta keskustelusta Suomessa. Joka puolella huudetaan, että veroja on kiristettävä ja verotuksen progressiota on lisättävä. Hyvin monet linjaukset ovat kaukana omasta ajatusmallistani siitä, minne suomalaista yhteiskuntaa olisi hyvä johdatella, Jaskari toteaa.

Opposition esitykset olisivat hänen mukaansa ”todellista keppiä” yrittäjille.

– Yrittäjävähennys halutaan perua ja 8 prosentin nettovarallisuussääntö kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi lasketaan normaalituottotasolle. Pääomatulojen veroastetta nostetaan jopa 35 prosenttiin. Minne on kadonnut ajattelutapa riskin ja tuoton välisestä edes jonkinlaisesta suhteesta, Harri Jaskari kysyy.

Hän huomauttaa, että kohtuullinen verotus toisi Suomeen uusia työpaikkoja.

– Uudet työpaikat taas merkitsevät sitä, että entistä useampi suomalainen pääsee mukaan positiiviseen kehään. Kun työpaikkoja on enemmän, epävarmuutta on vähemmän ja ihmiset alkavat taas uskomaan myös Suomen tulevaisuuteen. Sen sijaan kateus vie kalatkin vedestä, Jaskari sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt