Verkkouutiset

Kesätyöntekijä, onko sopimuksesi lain mukainen?

Kesän jälkeen mahdollisesti jatkuvan määräaikaisen työsopimuksen perustelut on syytä tarkistaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SAK:n, Akavan ja STTK:n maksuttomaan Kesäduunari-infoon on tullut kesän aikana jonkin verran yhteydenottoja nuorilta, joiden työsopimusta on ketjutettu kerran kuukaudessa jo pidemmän aikaa.

Kesäduunari-infon neuvoja Liisa Lehtonen muistuttaa kesätyöntekijöitä huolehtimaan, että mahdollisesti kesän jälkeen jatkuva määräaikainen työsopimus on lain mukainen.

– Määräaikaisuuteen on oltava perusteltu syy, Lehtonen toteaa.

Lehtosen mukaan tilanteet toki vaihtelevat, ja työsuhteen määräaikaisuuden perusteita on aina tarkasteltava tapauskohtaisesti. Myös poikkeuksia on esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien työllistämisen kohdalla.

– Ruuhkahuipun tasaaminen on tavanomainen syy määräaikaiselle työsuhteelle, mutta se ei yleensä käy perustellusta syystä enää silloin, kun työsuhde tosiasiassa jatkuu ympäri vuoden ja työsopimus uusitaan lukuisia kertoja. Tällöin on usein kyse pysyvästä työvoiman tarpeesta, jolloin työtehtävään tulee palkata vakituinen työntekijä, Lehtonen huomauttaa.

Eniten kysymyksiä Kesäduunari-infoon on tullut palkasta ja palkkasaatavista, joista kysyi noin kaksi viidestä yhteydenottajasta. Joka neljäs on kysellyt työajoista. Yhteyttä ovat esimerkiksi ottaneet kahvilatyöntekijät, kiinteistöpalvelutyöntekijä sekä jäätelön- ja marjanmyyjät.

– Myös eri alojen, muun muassa sosiaali- ja terveysalan, korkeakouluopiskelijoita on ollut minuun yhteydessä, kertoo Lehtonen.

Kesäduunari-info on avoinna vielä elokuun loppuun asti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)