Asiakkaat noudattavat kaupassa turvaväliä. LEHTIKUVA/HANNA MATIKAINEN

Kerro verkossa tutkijoille havainnoistasi koronakriisissä

Vastaaja voi esimerkiksi mainita riskitilanteita, joissa virus saattaa levitä.

Aalto-yliopisto kerää kaikille avoimessa verkkokyselyssä kansalaisilta arkielämän kokemuksia ja havaintoja koronaepidemian ajalta.

Tutkijat analysoivat verkkokyselystä kertyneitä vastauksia ja esittävät niiden pohjalta ratkaisuja, jotka pyritään toteuttamaan viipymättä.

Havainnot voivat koskea esimerkiksi terveyspalveluita, kaupan tai muun palvelusektorin toimintaa, riskikäyttäytymistä, viestintää, työelämää tai harrastuksia.

– Vastaaja voi esimerkiksi mainita riskitilanteita, joissa virus saattaa levitä. Yksi tällainen voisi olla pankkikortin koodin naputtelu kaupan kassalla, arvioi tutkimuksen projektivastaava Otto Olavinen tiedotteessa.

Hankkeen alullepanijoihin ja toteuttajiin kuuluva professori Risto Ilmoniemi muistuttaa lisäksi, että havaitut tarpeet voivat liittyä myös koronakriisin aiheuttamiin käytännön ongelmiin kodeissa ja työpaikoilla.

Käytännön ratkaisut voivat tutkijoiden mukaan olla yksinkertaisia ja nopeasti toteutettavia, kuten kauppojen ja apteekkien kassoille asennetut pleksilasit. Jos ratkaisu taas vaatii pitkäaikaista kehittämistä esimerkiksi uuden teknologian muodossa, se voi olla hyödynnettävissä tulevissa epidemioissa.

Aalto-yliopiston kysely löytyy osoitteesta koronavastaus.fi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt