Kenraalimajuri Felix Gedney (oik.) Irakissa. / U.S. Army / Sgt. Tracy McKithern

Kenraali varoittaa: Infosodassa Venäjä voittaa lännen

Syyriassa ja Irakissa palvellut Felix Gedney kertoo kohdanneensa aggressiivisen ja tehokkaan propagandaoperaation.

Britannian armeijan kenraalimajuri Felix Gedneyn mukaan Venäjä on hyödyntänyt sosiaalista mediaa erittäin tehokkaasti ulkopoliittisen strategiansa osana.

ISIS:n vastaisen koalition varakomentajana toiminut Gedney toteaa, että informaatio-operaatioihin kuuluu yleensä väärien tietojen ja narratiivien levittäminen. Hänen mukaansa Venäjän ja Syyrian hallitukset ovat olleet ”äärimmäisen aggressiivisia” julkisuuskuvansa muokkaamisessa.

– Joidenkin sotilasoperaatioiden ainoana tarkoituksena vaikutti olleen sopivan propagandamateriaalin tuottaminen, Gedney sanoi Yhdysvaltain armeijan tilaisuudessa maanantaina.

Venäjä esimerkiksi tehtaili useita tilanteita, joissa sotilaat jakavat näyttävästi humanitaarista apua Syyriassa. Eri puolille maata on myös pystytetty valtavia kuvia presidentti Vladimir Putinista ja Bashar al-Assadista kuvastamaan johtajien välistä yhteistyötä.

– Venäläiset ovat tässä todella hyviä, parempia kuin me. Me kohtasimme todella ovelan ja huolellisesti suunnitellun informaatiokampanjan, jolla koalition toimintaa pyrittiin mustamaalaamaan. Mielestäni länsimaissa ei edes kunnolla ymmärretä, kuinka tehokkaasti meitä vedätetään.

Gedneyn mukaan koalitio ei pystynyt vastaamaan informaatiovaikuttamiseen samalla mitalla.

– Tämä jätti narratiivin kannalta valtavan tyhjiön, jonka vastustajamme saivat täytettyä. Tätä taistelua ei voiteta vain PR-toimistojen laatimilla lausunnoilla, Gedney sanoi DefenseOne-julkaisun mukaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt