Nick Carter. www.mod.uk

Kenraali varoittaa: Venäjä levittää valheita rokotteista

Britannian asevoimien komentajan mukaan Venäjä ja Kiina haluavat heikentää yhteenkuuluvuuden tunnetta länsimaissa.

Venäjä pyrkii horjuttamaan useita eri maita levittämällä koronarokotteisiin liittyvää disinformaatiota, jota aletaan jakaa nopeasti mediassa ja sosiaalisessa mediassa, toteaa Britannian asevoimien komentaja, kenraali Nick Carter.

Hänen mukaansa tässä on kyse sekä Moskovan että Kiinan aggressiivisesti toteuttamasta poliittisesta sodankäynnistä. Tarkoituksena on heikentää yhteenkuuluvuuden tunnetta länsimaissa.

Kenraali Carter syyttää Venäjää ja Kiinaa ”tietoympäristön manipuloinnista” ja koronakriisin hyödyntämisestä strategisen edun hankkimiseksi.

Muun muassa rokotteisiin liittyvien valeuutisten halutaan leviävän rokotusvastaisissa some-ryhmissä.

Carter käyttää esimerkkinä kesällä paljastunutta tapausta, jossa valeuutinen alkoi levitä nopeasti muun muassa Australiassa.

Heinäkuussa Itä-Ukrainassa sijaitsevan ”Luhanskin kansantasavallan” nettisivuilla julkaistiin valeuutinen, jonka mukaan Yhdysvaltain rokotekokeisiin oli osallistunut ukrainalaisia vapaaehtoisia ja osa heistä oli kuollut.

Tämä ei pitänyt paikkaansa, mutta harhaanjohtava narratiivi levisi eri kielillä, ja muun muassa australialainen rokotevastainen Facebook-ryhmä tarttui siihen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt