Ihor Romanenko. UCMC

Kenraali arvioi: Venäjä voi menettää Siperian

Ukrainan asevoimien entisen esikuntapäällikön mukaan epävakaus voi johtaa koko Venäjän hajoamiseen.

Ukrainan asevoimien entinen yleisesikuntapäällikkö, kenraaliluutnantti Ihor Romanenko kertoo pitävänsä Venäjän hajoamista ”todellisena ja hyvin vakavana” uhkakuvana.

Tapahtumaketju voisi alkaa esimerkiksi Siperiasta Kiinan luoman geopoliittisen paineen seurauksena.

– Venäjä ei välttämättä menetä vain Siperiaa, sillä se voi myös luhistua kokonaan, Ihor Romanenko sanoo Glavred-sivuston haastattelussa.

– Historia osoittaa, ettei yksikään imperiumi ole pysynyt ajan mittaan samanlaisena. Jossain vaiheessa niiden on muututtava, tai ne hajoavat. Tämä odottaa myös Venäjää: ainoa kysymys on, että milloin, Romanenko jatkaa.

Kenraali kehottaa Ukrainaa olemaan valppaana, jos Venäjän epävakaus kärjistyy.

– Ukrainan olisi totta kai hyödynnettävä tämä tilanne, kuten Venäjä teki vuonna 2014. Venäjän tilanne on tosin paljon monimutkaisempi ja vaikeampi, Ihor Romanenko pohtii.

Romanenko on kohauttanut myös aiemmin varsin suorapuheisilla lausunnoillaan ulkopoliittisista aiheista. Hän on muun muassa kehottanut Ukrainan aseteollisuutta suunnittelemaan uusia ohjuksia, joiden kantama yltäisi Moskovaan ja Pietariin asti.

Ukrainalaiskenraali arvioi Venäjän presidentti Vladimir Putinin käyttävän turvallisuussyistä niin sanottuja kaksoisolentoja.

– Tätä käytäntöä pidetään edelleen varsin tehokkaana, sillä se voi pelastaa valtionjohtajan hengen. Tämä pätee erityisesti maihin, jotka ovat sotatilassa. Putin on kasvatettu samaan kulttuuriin vanhana KGB-miehenä, Romanenko sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt