Kokoomuksen kansanedustajat Pihla Keto-Huovinen ja Marko Kilpi.

”Kenenkään työtehtäviin ei kuulu sietää häirintää tai uhkailua”

Kokoomusedustajien mukaan yhteiskunta voi toimia vain, jos toimitaan sovittujen pykälien, sääntöjen ja odotusten mukaan.

Kokoomuksen syyttäjätaustainen kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen ja poliisitaustainen Marko Kilpi ovat jättäneet lakialoitteen, jossa esitetään, että viestintärauhan rikkominen, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen, törkeän yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen ja kunnianloukkaus muutetaan virallisen syytteen alaisiksi rikoksiksi siltä osin kuin teko kohdistuu virkamieheen, työntekijään tai näiden läheiseen virkamiehen tai työntekijän työtehtäviin liittyvistä syistä.

Keto-Huovisen mukaan yhteiskunnan toimivuuden kannalta on ehdottoman oleellista, että esimerkiksi tärkeää työtä tekevät viranomaisemme ja julkisia luottamustehtäviä hoitavat henkilöt saavat tehdä työnsä ilman, että kokevat asiatonta häirintää ja uhkailua.

– Se ei mielestäni ole kohtuuton vaatimus. Kyse on näiden henkilöiden hyvinvoinnin ja turvallisuuden lisäksi myös yhteiskunnallisesta ongelmasta, mistä syystä syyttäjän pitäisi pystyä nostamaan syyte tällaisista rikoksista ilman asianomistajan erillistä rangaistusvaatimusta, Keto-Huovinen toteaa.

Kilpi huomauttaa, että oikeusvaltiossa kaiken lähtökohtana on, että oikeus toteutuu, rikoksentekijät joutuvat edesvastuuseen ja tekonsa sovittamaan.

– Yhteiskunta voi toimia vain, jos toimimme yhteisesti sovittujen pykälien, sääntöjen ja odotusten mukaan. Mikäli tätä pyritään horjuttamaan, on täysin kohtuutonta, että oikeudelliset jatkotoimet jäisivät pelkästään yksilön vastuulle, hän toteaa.

Aloitteessa esitetään, että syyttäjä voi nostaa syytteen kyseisistä rikoksista, kun teko on kohdistunut virkamieheen, työntekijään tai näiden läheiseen virkamiehen tai työntekijän työtehtäviin liittyvistä syistä taikka mikäli teko on kohdistunut henkilöön tai hänen läheiseensä, hänen julkisen luottamustehtävänsä vuoksi.

Kokoomusedustajat toteavat, että viranomaisten tai luottamushenkilöiden päätöksistä saa aina olla eri mieltä, valituksia voi tehdä ja kovaakin kritiikkiä antaa, siihen tulee jokaisella olla oikeus avoimessa yhteiskunnassa.

– Sitä ei kuitenkaan pidä koskaan hyväksyä, että yritetään esimerkiksi painostaa virkamiestä toimimaan tietyllä tavalla asiattomasti häiritsemällä tai uhkailemalla häntä tai jopa hänen läheisiään, he huomauttavat.

– Hallitus esittää laittoman uhkauksen muuttamista vastaavan tyylisesti virallisen syytteen alaiseksi rikokseksi ja tästä haluammekin hallitusta kiittää ja tätä esitystä tukea. Kyse on kuitenkin paljon laajemmasta ilmiöstä, johon ei pelkällä laittoman uhkauksen syyteoikeuden muutoksella valitettavasti voida puuttua. Asiantuntijat lausuntokierroksella olivat myös samoilla linjoilla: suunta on oikea, mutta ei riittävä, kokoomusedustajat toteavat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt