Verkkouutiset

Kemianteollisuus: Kiertotalous on kasvun lähde

Kiertotalous on tie nykyistä kestävämpään kehitykseen ja potentiaalinen kasvunlähde, johon tulevan hallituksen pitää tarttua, sanoo Kemianteollisuus ry.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Lepän mukaan kiertotalous edellyttää kehittyäkseen päättäjiltä sekä uudenlaista ajattelua että tahtotilaa kiertotalouden edistämiseksi niin Suomessa kuin EU-tasollakin.

Kiertotalous uudistaa liiketoimintamallit, ja edellyttää uudenlaista ajattelutapaa myös sääntelyssä. Kiertotalous koskee kaikkia materiaalivirtoja, sekä uusiutuvia että uusiutumattomia. Toimintamallit kumpuavat yhteistyöstä yli toimialarajojen: toisen jäte voi olla toisen raaka-aine.

Monet uudet innovaatiot syntyvät siellä, missä on jo olemassa olevaa teollisuutta, infraa ja osaamista.

– Kemianteollisuus on yksi alan edelläkävijöistä, sillä jo vuosikymmenien ajan se on jalostanut eri toimialojen jäte- ja sivuvirroista lukuisia tuotteita ja ratkaisuja, sanoo Leppä.

Kemianteollisuuden mielestä on tärkeää, että yhteiskunta edistää kiertotaloutta ja houkuttelee yksityisiä investointeja luomalla vakaan ja ennakoitavan toimintaympäristön sekä tasa-arvoiset raaka-ainemarkkinat, jotka ohjaavat materiaalit kilpailukykyisimpiin käyttökohteisiin.

– Hallinto voi vauhdittaa kysyntää ohjaamalla julkisia hankintoja. Toimiva sääntely kannustaa uusiutumaan ja jättää oven auki uusille teknologioille, Kemianteollisuus toteaa.

Kemianteollisuuden mielestä hallituksen pitää vaikuttaa kiertotalouteen liittyvään EU:n päätöksentekoon ennakoivasti ja Suomen olosuhteet ja uudet teknologiat huomioiden.

– Hallituksen on myös vaikutettava bio- ja kiertotalouteen liittyvän osaamisen kehittämiseen ja alan opintojen aloituspaikkojen turvaamiseen kaikilla koulutusasteilla. Tarvitaan konkreettisia toimia, jotta kiertotalous pääsee vauhtiin ja tuottaa taloudellista kasvua ja luo uusia työpaikkoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)