X
SULJE MAINOS

Kemianteollisuus: Kiertotalous on kasvun lähde

Kiertotalous on tie nykyistä kestävämpään kehitykseen ja potentiaalinen kasvunlähde, johon tulevan hallituksen pitää tarttua, sanoo Kemianteollisuus ry.

Kemianteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Lepän mukaan kiertotalous edellyttää kehittyäkseen päättäjiltä sekä uudenlaista ajattelua että tahtotilaa kiertotalouden edistämiseksi niin Suomessa kuin EU-tasollakin.

Kiertotalous uudistaa liiketoimintamallit, ja edellyttää uudenlaista ajattelutapaa myös sääntelyssä. Kiertotalous koskee kaikkia materiaalivirtoja, sekä uusiutuvia että uusiutumattomia. Toimintamallit kumpuavat yhteistyöstä yli toimialarajojen: toisen jäte voi olla toisen raaka-aine.

Monet uudet innovaatiot syntyvät siellä, missä on jo olemassa olevaa teollisuutta, infraa ja osaamista.

– Kemianteollisuus on yksi alan edelläkävijöistä, sillä jo vuosikymmenien ajan se on jalostanut eri toimialojen jäte- ja sivuvirroista lukuisia tuotteita ja ratkaisuja, sanoo Leppä.

Kemianteollisuuden mielestä on tärkeää, että yhteiskunta edistää kiertotaloutta ja houkuttelee yksityisiä investointeja luomalla vakaan ja ennakoitavan toimintaympäristön sekä tasa-arvoiset raaka-ainemarkkinat, jotka ohjaavat materiaalit kilpailukykyisimpiin käyttökohteisiin.

– Hallinto voi vauhdittaa kysyntää ohjaamalla julkisia hankintoja. Toimiva sääntely kannustaa uusiutumaan ja jättää oven auki uusille teknologioille, Kemianteollisuus toteaa.

Kemianteollisuuden mielestä hallituksen pitää vaikuttaa kiertotalouteen liittyvään EU:n päätöksentekoon ennakoivasti ja Suomen olosuhteet ja uudet teknologiat huomioiden.

– Hallituksen on myös vaikutettava bio- ja kiertotalouteen liittyvän osaamisen kehittämiseen ja alan opintojen aloituspaikkojen turvaamiseen kaikilla koulutusasteilla. Tarvitaan konkreettisia toimia, jotta kiertotalous pääsee vauhtiin ja tuottaa taloudellista kasvua ja luo uusia työpaikkoja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt