Stora Enson Veitsiluodon tehtaat Kemissä. LEHTIKUVA / JYRKI NIKKILÄ

”Kemi on herätys suomalaiselle teollisuuspolitiikalle”

Kokoomuksen mukaan Suomi antaa tällä hetkellä näkymän velkaantuvasta ja kiristyvän verotuksen toimintaympäristöstä.

Kokoomuksen puoluehallitus vaatii suunnanmuutosta suomalaiseen teollisuuspolitiikkaan.

Puolueen mukaan kehysriihessä tulee tehdä päätöksiä, joilla suomalaisen teollisuuden kustannuskilpailukyky ja tulevaisuuden investointikyky turvataan. Myös akuuttien tukitoimien kohdistaminen alueelle on varmistettava. Kokoomuksen puoluehallitus keskusteli tilanteesta etäkokouksessaan tiistaina.

– Kemin tehtaan menetys on iso isku työntekijöille, heidän perheenjäsenilleen ja koko Meri-Lapille. Tarvitsemme nopeasti kohdennettuja tukitoimia, joilla alueen tilannetta voidaan helpottaa, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo toteaa tiedotteessa.

– Kemin sellu- ja paperitehtaan sulkemiseen vaikuttavat monet eri tekijät, mutta jokaisen teollisuuslaitoksen kohdalla kyse on myös Suomen kilpailukyvystä. Tällä hetkellä Suomi antaa näkymän velkaantuvasta, kiristyvän verotuksen toimintaympäristöstä. Tämä suunta pitää kääntää ja puoliväliriihessä on tärkeä paikka ottaa ensimmäiset askeleet sen kanssa, Orpo jatkaa.

Kokoomuksen mukaan Suomeen tarvitaan kunnianhimoisempaa ja pitkäjänteisempää teollisuuspolitiikkaa. Teollisuuden työpaikat ovat viennin ja arvolisän kannalta keskeisiä koko kansantaloudelle, eikä niitä ole varaa menettää yhtään ylimääräistä.

– Kemin tehdas on valtava alueellinen menetys koko pohjoiselle Suomelle. Akuuttien tukitoimien lisäksi tarvitaan näkymää, että teollisuuteen kannattaa investoida Suomessa myös tulevaisuudessa. Teollisuuden sähköistymisen tukijärjestelmän käyttöönottoa pitää kiirehtiä puoliväliriihessä. Myös kustannustekijät, kuten kuljetuskustannusten kasvu ja verotus, pitää saada aisoihin, jotta täällä kannattaa yrittää jatkossakin, kokoomuksen puoluevaltuuston lappilainen puheenjohtaja, kansanedustaja Heikki Autto sanoo.

– Koronakriisiä ei voi maksattaa suomalaisilla yrityksillä ja työntekijöillä. Puoliväliriihessä on vihdoin aloitettava menomaltti, jotta Suomen julkinen talous saadaan kuntoon ja voidaan välttyä veronkorotuksilta. Ilman todellisia kasvua ja työllisyyttä vahvistavia päätöksiä ei riihestä voi tulla ulos, Autto jatkaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt