X
SULJE MAINOS
Etujärjestö ihmettelee, miksi yhteiskunnalle edullinen Kela-korvausjärjestelmä lakkautetaan. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Kela-korvaukset poistumassa – ”tajuaakohan hallitus, mitä se tarkoittaa?”

EK:n asiantuntijan mukaan julkinen sektori ei pysty vastaamaan palvelutarpeeseen, jos yksityisten käyttö vähenee.

Iltalehti kertoo, että yksityisen terveydenhuollon Kela-korvaukset ovat todennäköisesti pian historiaa.

– Tajuaakohan hallitus ja eduskunnan parlamentaarinen työryhmä, että Kela-korvausten poistaminen tarkoittaa julkisen sektorin jonojen pidentämistä (hoidon saatavuus heikkenee) ja julkisten menojen kasvattamista, Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari kysyy Twitterissä.

Rantahalvarin mukaan julkisella sektorilla ei ole kapasiteettia vastata palvelutarpeeseen, jos yksityisten gynekologien, silmälääkäreiden ja hammaslääkäreiden käyttö vähenee Kela-korvausten poiston myötä.

IL:n mukaan parlamentaarinen työryhmä ottaa marraskuussa kantaa siihen, mitä monikanavarahoituksen purkamisen suhteen tulisi tehdä.

Osa IL:n lähteistä katsoo, että hallituspuolueet näyttävät jo päättäneen, että yksityisen hoidon Kela-korvaukset poistuvat.

Hallitus sopi kehysriihessä keväällä 2020 yksityisen hoidon Kela-korvausten leikkaamisesta runsaalla 40 miljoonalla eurolla vuodesta 2023 lukien. Säästyneet rahat käytetään hoitajamitoituksen rahoittamiseen.

Miksi romuttaa yhteiskunnalle edullinen järjestelmä?

EK:n asiantuntijalääkäri Auli Rytivaara ja SAK:n asiantuntijalääkäri Riitta Työläjärvi ovat kummatkin sitä mieltä, että julkiselle sektorille syntyisi suuri kaaos jo siitä, jos Kela-korvausten lakkauttamisen takia vaikkapa kolmannes asiakkaista siirtyisi julkisen puolen jonoihin.

Yksityistä sosiaali- ja terveysalaa edustavan Hyvinvointiala Hali ry:n mukaan Kela-korvausten poistoa vastustavat niin asiantuntijat kuin kansalaiset.

– Hallituksen on otettava tämä viesti vakavasti. Miksi romuttaa yhteiskunnalle edullinen, toimiva järjestelmä, jota kansalaiset pitävät tärkeänä, Hali ihmettelee.

Halin, Suomen Yrittäjien ja Lääkäripalveluyritykset LPY:n syyskuussa toteutetun kyselyn mukaan 68 prosenttia suomalaisista vastustaa mahdollista Kela-korvausten lakkauttamista.

Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan johtajan Harri Jaskarin mukaan vastauksista on nähtävissä, että Kela-korvauksia tarvitsevat eniten ikääntyneet, naiset ja vähiten ansaitsevat.

LUE MYÖS:

Keskustan Markus Lohi: Kela-korvauksia ei ole perustetta poistaa

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt