Perustulokokeilu on ollut käynnissä vuoden. LEHTIKUVA / RITVA SILTALAHTI

Kela-johtaja avautuu brittilehdessä: Suomessa on liikaa sosiaalietuuksia

Marjukka Turunen sanoo The Guardianille, että suomalaiset eivät ymmärrä, mihin kaikkiin tukiin olisivat oikeutettuja.

Brittilehti The Guardian kertoo jutussaan otsikolla ”Rahaa tyhjästä ‒ onko Suomen perustulo liian hyvää ollakseen totta?”, miten maailmanlaajuisesti mielenkiintoa herättäneelle Suomen perustuloskokeilulle kuuluu nyt.

Perustulokokeilu on ollut käynnissä vuoden: ensimmäisen kerran 560 euron kuukausittainen perustulo maksettiin 2000:lle kokeilun osallistujalle tammikuussa 2017.

Lehti kertoo, että suomalaiset virkamiehet ja kokeilun osallistujat ovat saaneet runsaansti yhteydenottoja kansainvälisiltä medioilta. Yksi osallistuja ei ollut toistaiseksi ehtinyt toteuttaa tavoitettaan ja perustaa yritystä, koska oli vastannut jo 140 toimittajan yhteydenottoihin.

Perustulon ajatuksena on selkeyttää sosiaalietuusjärjestelmää. Kelan lakiyksikön päällikkö Marjukka Turunen korostaa lehdelle uudistuksen tarpeellisuutta.

”Suomen etuusjärjestelmä ei ole tarkoitettu moderniin työntekosysteemiin. Meillä on liikaa etuuksia. Ihmiset eivät ymmärrä, mihin tukiin he ovat oikeutettuja. Edes asiantuntijat eivät ymmärrä.”

Jutun mukaan perustulokokeilu saattaa tuoda mukanaan hyötyjä, joita sillä ei olla edes tavoiteltu. Turunen kertoo, että perustulo voisi säästää terveydenhoitokustannuksia.

”Yksi osallistuja kertoi ahdistuksensa vähentyneen, koska työvoimatoimiston tarjoamaa työtä ei ole karenssiuhan vuoksi pakko ottaa vastaan”, Turunen sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt