X
SULJE MAINOS
Liettuan mukaan kiinalaiset älypuhelimet ovat turvallisuusriski. / ShortCircuit

Kehotus Liettuassa: Hankkiutukaa eroon kiinalaisista puhelimista

Xiaomin älypuhelimissa on raportin mukaan sisäänrakennettuja sensuurityökaluja.

Liettuan puolustusministeriö on kehottanut kansalaisia välttämään kiinalaisia matkapuhelimia mahdollisten tietoturvaongelmien vuoksi.

Tuoreen selvityksen mukaan laitteissa olisi mukana merkittäviä sensuuriominaisuuksia. Esimerkiksi Xiaomin Mi 10T -älypuhelin voi tunnistaa ja sensuroida Taiwanin ja Tiibetin itsenäisyyteen tai demokratiaan viittaavia termejä.

Jatkuvasti päivittyvällä listalla on lähes 450 Kiinan hallituksen kannalta epämieluisaa ilmaisua.

Kyberturvallisuusviranomaisten mukaan toiminnallisuus on otettu pois EU-alueella, mutta sen voisi periaatteessa kytkeä päälle milloin vain.

– Suosituksemme on, ettei uusia kiinalaisia puhelimia tulisi ostaa. Aiemmin ostetuista laitteista kannattaa hankkiutua eroon mahdollisimman pian, apulaispuolustusministeri Margiris Abukevicius sanoi Politicon mukaan tiedotustilaisuudessa.

Xiaomin matkapuhelinten on lisäksi havaittu lähettävän salattuja käyttötietoja Singaporessa sijaitsevalle palvelimelle. Huawein P40-puhelimessa todettiin puolestaan muita turvallisuuspuutteita.

Liettuan hallitus tuomitsi alkuviikosta Kiinasta käsin tehdyt kyberoperaatiot, joiden sanottiin kohdistuneen useisiin instituutioihin, poliittisiin järjestöihin ja yrityksiin EU-alueella ja muualla maailmassa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt