Ääri-islamilaisen al-Shabaab-järjestön taistelijoita Somaliassa. Kuva: Channel 4 / Youtube

Kehitysavun väitetään päätyvän terroristeille Somaliassa

Osa avustusjärjestöistä maksaa suojelurahaa ääri-islamilaiselle al-Shabaab-järjestölle.

CNN:n tutkimuksen mukaan Somalian al-Shabaab-terroristijärjestölle päätyy vuosittain miljoonia euroja kehitysapua.

Järjestö kiristää rahaa muun muassa tiesuluilla ja kauppiaille asetetuilla veroilla, joiden vuoksi tuotteiden hinnat ovat nousseet.

Erityisen tuottoisaksi on muodostunut pääkaupunki Mogadishun ja Keski-Somaliassa sijaitsevan Baidoan kaupungin välinen maantie, jolla kulkevat rekat joutuvat maksamaan noin 800 dollaria päästäkseen tiesulun läpi.

Turvallisuusjoukkojen vangitseman jihadistin mukaan tietullit ovat järjestön suurimpia tulolähteitä.

– Jos kauppiaat eivät maksa, heidät otetaan kiinni ja tapetaan, taistelija selostaa CNN:lle.

YK:n mukaan yksi tarkastuspiste tuottaa terroristeille noin 5000 dollaria päivässä.

Osa maassa toimivista yrityksistä ja avustusjärjestöistä maksaa al-Shabaabille myös suojelurahaa. Kuukausimaksut vaihtelevat 25 000–70 000 dollarin välillä.

Noin 270 000 pakolaista on päätynyt Baidoan laitamille valtaviin leireihin. YK jakaa leireissä asuville 80–90 dollaria kuukaudessa, jotta he voivat ostaa ruokaa ja muita tarvikkeita.

YK:n mukaan ruoan suoratoimitukset vääristäisivät paikallisia markkinoita huomattavasti enemmän kuin käteisavustukset. Ruoka-avustussaattueet olisivat myös helppoja maaleja terroristeille ja varkaille.

Paikallishallinnon viranomaiset ja YK:n aluevastaava Michael Keating vahvistavat CNN:n tiedot. Keatingin mukaan suurin osa kansainvälisestä avusta pääsee kuitenkin perille.

– Valitettavasti kehitysavun saajista tulee houkuttelevia kohteita niille, jotka haluavat ansaita rahaa. Olisi väärin väittää, etteikö näin tapahtuisi.

Somalian hallituksen turvana on tällä hetkellä 22 000 Afrikan unionin sotilasta, joita ollaan hiljalleen vetämässä pois maasta.

– Sotilaiden määrää ei tulisi vähentää vaan lisätä. Joukkomme ovat jo liian hajallaan, joten pystymme tekemään vain pieniä hyökkäyksiä terroristeja vastaan, everstiluutnatti Chris Ogwal sanoo.

Al-Shabaab hallitsee tällä hetkellä noin kolmasosaa Somaliasta. Syyriasta ja Irakista paenneiden ISIS-taistelijoiden on arveltu suuntaavan järjestön riveihin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt