Kristillisdemokraattien Antero Laukkanen. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

KD: Suomi jakautuu menestyviin ja korkean työttömyyden alueisiin

Kasvukeskuksissa asuntojen hinnat karkaavat nuorten perheiden ulottumattomiin ja muualla asuntojen hinnat ovat romahtaneet.

– Alueelliselta eriarvoistumiselta ei tulee sulkea silmiään, sanoi kansanedustaja Antero Laukkanen pitäessään kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheen eriarvoistumista käsittelevässä välikysymyskeskustelussa eduskunnassa.

– Kaikilla suomalaisilla ei ole enää yhtäläisiä mahdollisuuksia saman tasoiseen koulutukseen, terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvaan. Alueellinen vaihtelu julkisissa palveluissa on merkittävää, Laukkanen sanoi.

Hänen mukaansa tavoite yhdenvertaisista palveluista eri puolilla Suomea on karkaamassa yhä kauemmas. Esimerkkinä Laukkanen mainitsee tuoreen päätöksen käräjäoikeusuudistuksesta, joka karsii oikeuslaitoksen toimipisteitä, ja jonka myötä oikeusturva heikkenee niin alueellisesti kuin kielellisesti.

– Hallitus on asettanut omaksi tavoitteekseen välittämisen yhteiskunnan. Onko hallitus antamassa periksi, kun se ei kiinnitä huomiota kansalaisten kasvavaan huoleen eriarvoisuuden lisääntymisestä, Laukkanen kysyi.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä esittää hallitukselle epäluottamusta, koska hallitus on kohdistanut säästötoimensa etenkin lapsiperheisiin ja vanhusväestöön, yhteiskunnan eriarvoistuminen on lisääntynyt ja kaikkein heikoimmassa asemassa olevien tilanne kurjistunut.

Laukkanen totesi, että välikysymys ei ole aivan rehellinen itselleen, sillä eriarvoistuminen ei ole yksistään tämän hallituksen toimien seurausta.

– Eriarvoistumisen katsotaan alkaneen jo vuonna 1995, jolloin laman jälkeinen nousukausi alkoi ja samaan aikaan vähimmäisturva jäädytettiin. Sosialidemokraattien johtamat hallitukset eivät tätä epäkohtaa silloin korjanneet, Laukkanen muistutti.

– Viime hallituskaudella perusturvaan tehtiin merkittävä tasokorotus ja samalla tuloerot pienenivät. Tällä vaalikaudella kehitys on kuitenkin, ikävä kyllä, kääntynyt jälleen huonompaan suuntaan.

– Tarvitsemme todellisen perusturvauudistuksen, joka yhdistää perustukimuodot ja asumisen tuet yhteen, Laukkanen sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt