Sari Essayah. (Lehtikuva/Jussi Nukari)

KD Sauli Niinistön presidenttiehdokkuuden taakse, Sari Essayah kieltäytyi

Kristillisdemokraatit tukevat istuvaa presidenttiä puheenjohtajansa kieltäydyttyä presidenttiehdokkuudesta.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah esitti puoluekokouksen presidenttiehdokaskeskustelun alussa asettumista tasavallan presidentti Sauli Niinistön ehdokkuuden taakse. Essayah ilmoitti, ettei ole itse käytettävissä.

Kansanedustaja Antero Laukkanen teki esityksen istuvan presidentin taakse asettumisesta.

Puoluekokouksessa oli laajaa kannatusta myös puolueen oman ehdokkaan asettamiselle. Samasta kertoi myös keskustelun aluksi julkistettu jäsenkysely.

Puoluekokouspuheiden päätyttyä Sari Essayah ja muu puoluejohto esittivät, että kd suosittelee puolueisiin sitoutumattoman kansanliikkeen tukemista, joka tähtää tasavallan presidentti Sauli Niinistön ehdokkaaksi asettamiseen ja jatkoon presidenttinä.

Myös Päivi Räsänen ilmoitti, ettei ole käytettävissä puolueen puheenjohtajan linjauksen jälkeen.

Puoluekokous äänesti ensin oman ehdokkaan asettamisen ja oman ehdokkaan asettamatta jättämisen välillä. Jälkimmäinen vaihtoehto voitti selkeästi koeäänestyksessä.

Seuraavaksi äänestettiin puoluesihteeri Asmo Maanselän nimissä olleesta ehdotuksesta istuvan presidentin tukemisesta. Vastaesityksen mukaan kd ei olisi mennyt minkään muun puolueen tai kansanliikkeen tai valitsijayhdistyksen ehdokkaan taakse.

Maanselän ehdotus sai selvän enemmistön koeäänestyksessä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman toi heti päätöksen jälkeen kokousväen allekirjoitettavaksi Sauli Niinistön kannattajakortteja.

Kommentit