Jos Britannian hallituksen suunnittelemat sokerinvähentämistoimet onnistuvat, seuraavan vuosikymmenen aikana yli 150000 brittiä säästyy diabetekselta ja lasten lihavuus vähenee yli viisi prosenttia. LEHTIKUVA/KRISTIINA LEHTO

KD haluaa säätää sokeriveron

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä esittää aiemman makeisveron korvaavaa sokeriveroa.

– Suomalaiset syövät ja juovat edelleen liikaa sokeria. Kasvavalla sokerinsyönnillä on kansanterveydellisiä ja taloudellisia vaikutuksia, toteaa toimenpidealoitteen ensimmäinen allekirjoittaja, kansanedustaja Päivi Räsänen.

Hän muistuttaa, että vaikka hallitus päätti poistaa Euroopan komission moittiman makeisveron vuoden 2017 alusta, on sokerin kulutusta vähentävälle terveysperusteiselle verolle edelleen kansanterveydellinen tarve.

– Sokerivero kohdistuisi tasapuolisesti eri tuoteryhmiin ja perustuisi elintarvikkeisiin lisättyyn sokeriin. Muun muassa Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ovat puhuneet sokeriveron puolesta. Verolla edistettäisiin terveyttä sekä vähennettäisiin terveydenhoidon kustannuksia, Räsänen sanoo.

Sokerivero perittäisiin tuotteeseen lisätystä sokerista eli sakkaroosista. Veronalaisia olisivat Suomessa valmistettu sokeri, maahantuotu sokeri ja kaikki maahantuodut sokeria sisältävät tuotteet.

Sokeriveron määräämisen mahdollistaa se, että pakkausmerkintälainsäädäntö velvoittaa ilmoittamaan elintarvikkeen sokerimäärän. Veron piiriin tulisi laaja kirjo sokeria sisältäviä tuotteita, kuten keksejä, vanukkaita ja jugurtteja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt