Veneitä Tervasaaren edustalla Helsingissä. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Käytetyn veneen ostossa on asiantuntijasta apua

Innokas, kokematon ostaja sekä veneestään eroon haluava myyjä voivat olla hankala yhdistelmä.

Keskuskauppakamarin mukaan saattaa olla järkevää käyttää asiantuntijaa käytettyä venettä ostettaessa, sillä käytetyssä veneessä ei ole yleensä takuuta voimassa ja ostamiseen liittyy aina riski.

– Keskuskauppakamarin hyväksymä tavarantarkastaja (HTT) kutsutaan yleensä apuun silloin, kun halutaan saada selville veneen teknisten ongelmien aiheuttaja tai jos halutaan saada arvio korjauskustannuksista tai veneen käyvästä arvosta. Asiantuntijaa kannattaa käyttää apuna jo ostotilanteessa etenkin silloin, jos kyse on hieman arvokkaammasta veneestä, kertoo Keskuskauppakamarin lakimies Raisa Harju tiedotteessa.

Innokas ja kokematon ostaja sekä veneestään kuumeisesti eroon haluava myyjä voivat Harjun mielestä olla hankala yhdistelmä. Ostaja ei tällöin osaa kiinnittää huomiotaan oikeisiin asioihin, eikä myyjä ehkä muista kertoa kaikesta oleellisesta.

Huolellinen tarkastus ostohetkellä voikin Harjun mukaan säästää monelta murheelta myöhemmin.

Keskuskauppakamarin hyväksymän tavarantarkastaja Ari Tirkkosen mukaan aina on tärkeintä varmistaa, että myyjällä on oikeus myydä vene. Kun vene ostetaan liikkeestä, voi se olla silti yksityisen omistuksessa ja liike toimia vain välittäjänä. Näissä tilanteissa liikkeen vastuu ei aina ole itsestään selvä.

– Veneen hintaan, kuntoon, käyttöhistoriaan ja sopivuuteen omaan käyttöön kannattaa käyttää aikaa ja tervettä harkintaa. On myös hyvä selvittää laituripaikkaan, vakuutukseen, talvisäilytykseen ja huoltoon liittyvät kustannukset. Ensimmäistä venettä ostavan on syytä miettiä veneen käyttötarpeet ja vene olisi hyvä nähdä vesillä, Tirkkonen muistuttaa.

Venekauppaa tehdään toisinaan myös veneillä, jotka on ajettu karille. Tirkkosen mukaan hyvin tehtyä veneen korjausta on usein vaikea havaita ulkopuolelta.

– Asiantuntija osaa etsiä veneen sisältä merkkejä korjauksesta. Veneen arvoa ei välttämättä alenna korjaus, joka on tehty ammattitaitoisesti. On toki mahdollista, ettei korjauksia viedä loppuun sisätiloissa, joihin ei normaalisti pääse. Kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen, mikäli epäilet vaurioita, Tirkkonen painottaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt