Tekoälyä on opetettu valvontakameroiden datalla tunnistamaan mahdolliset rikolliset. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kauppojen uusi teknologia käräyttää näpistelijät jo ennen rikosta

Tekoäly tunnistaa käyttäytymisen ja ulkonäön perusteella varkautta suunnittelevat asiakkaat.

Japanissa kaupat ovat ottaneet käyttöön uutta tekoälyyn perustuvaa teknologiaa, joka estää myymälävarkaudet jo ennen rikoksen tapahtumista. Asiasta kertoo CNN.

VaakEye-nimisen sovelluksen kerrotaan pystyvän tunnistamaan valvontakameroista varkautta suunnittelevat asiakkaat kehonkielen, kasvojen ilmeiden, käyttäytymisen ja vaatetuksen perusteella.

Sovelluksen algoritmin kehittämisessä ja opettamisessa on hyödynnetty 100 000 tuntia valvontakameroiden kuvaa ja dataa. Tämän perusteella sovellus pystyy päättelemään, suunnitteleeko asiakas myymälävarkautta.

Laitteita on asennettu jo viitenkymmeneen kauppaan Japanissa. Sovelluksen kehittäjien mukaan myymälävarkauksista aiheutuneet menetykset ovat pudonneet testikohteissa 77 prosentilla.

Tekoälyn käyttäminen myymälävarkauksien torjuntaan on herättänyt eettistä ja moraalista pohdiskelua. Ihmisoikeusjärjestö Liberty kampanjoi parhaillaan sen puolesta, että kasvojentunnistukseen perustuva teknologia kielletään Britanniassa.

Järjestön mukaan tekoäly voi lisätä ihmisten syrjintää. Ihmisoikeusaktivistit vetoavat MIT:n ja Stanfordin yliopiston viime vuonna julkaistuun tutkimukseen, jonka mukaan kasvojentunnistus tekee johtopäätöksiä muun muassa ihonvärin ja sukupuolen perusteella.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt