Kauppalehti: Glamping on rantautunut Suomeen – onko tässä Lapin matkailun uusi valtti?

Luksusmatkailu leviää Lapissa, kertoo Kauppalehti.

Lappiin nousee kovaa tahtia luksusleirejä. Glamping eli glamorous camping, vapaasti suomennettuna ”luksusleirielämä” on matkailun uusi huipputrendi. Glampingille olennaista on, että se yhdistää luksusmatkailun hyvät puolet leirielämän luonnonläheisyyteen ja intiimiin sekä autenttiseen tunnelmaan.

Glamping voi tarjota esimerkiksi perinteisestä hotellista poikkeavia majoitusratkaisuja, kuten mahdollisuuden yöpyä puumajassa trooppisessa viidakossa. Nyt glamping on rantautunut myös Suomeen. Harrinivan lomakeskus Harriniva Hotels & Safaris toi viime marraskuussa ensimmäisenä pohjoismaissa markkinoille luksusteltat, Aurora Domet. Ne yhdistävät Torassiepissä luonnon, ylellisyyden ja ulkoilun, mutta tarjoavat samalla kaikki palvelut läheltä.

Iglumaiset domet ovat järven rannalla omassa rauhassaan. Sisällä lattiat on vuorattu porontaljoilla ja lämmityksestä pitää huoli oma takka. Kylmimpien öiden varalta domessa ovat myös sähkö- ja infrapunalämmittimet. Rakennuksen yksi seinä on läpinäkyvä ja avaa maiseman järvelle, revontulille tai vaikkapa yöttömän yön auringolle kesäisin.

Suurin osa asiakkaista tulee Britanniasta, Ranskasta, Saksasta, Hollannista ja Belgiasta, mutta vieraita saapuu ympäri maailmaa Etelä-Amerikkaa ja Australiaa myöten. Asiakkaat viettävät lomakohteessa keskimäärin 5–6 vuorokautta ja useimmat heistä haluavat joukkoon ainakin yhden eksoottisen yön.

Harrinivan myyntijohtajan Hanna-Mari Talvensaaren mukaan telttaiglujen ohella myös lumi-iglut ovat olleet tänä talvena kysyttyjä.

– Lappi on nyt erittäin hyvässä nosteessa kansainvälisillä markkinoilla. Kysyntä ensi talvelle näyttää erittäin hyvälle ja myynti on jo vauhdissa, tietyt ajankohdat on jo myyty loppuun. Ensi talveksi aiomme rakentaa myös muutaman domen lisää, Talvensaari kertoo.

Hän uskoo glamping-tuotteiden vauhdittavan kesänkin myyntiä.

– Kesän asiakaskunta on erilaista kuin talven, joten suosiota on vielä vaikea arvioita. Kysyntää on ollut eri maista ja esimerkiksi yksi Australiasta saapuva vieras haluaa viettää domessa viikon.

Harrinivan lomakeskus ei ole ainoa luksusmatkailun tarjoaja Lapissa. Esimerkiksi Santa Hotel’s rakensi viime vuonna iglukylän Luostolle ja Luxury Actions julkaisi alkuvuodesta Teepee Wilderness Camp -tuotteen. Tuotteessa lämmitetyssä kodassa vietetty luontokokemus yhdistyy viiden tähden hotellipalveluhin alkaen ylellisistä vuodevaatteista yksityiskokkeihin ja hovimestarin palveluihin. Vuodenajan mukaan leiriltä voi lähteä marjastamaan, valetamaan tunturiin tai porojen ja koirien kyytiin.

Leirejä markkinoidaan myös valokuvaajille, koska luonnonvalossa on mainio tilaisuus tallentaa revontulet tai yöttömän yön aurinko.

Kommentit