Joe Biden. LEHTIKUVA / AFP

USA:n vallanvaihdon ei uskota hävittävän kauppakiistoja

Valkoisessa talossa aloittaa uusi presidentti, mutta nopeita ratkaisuja Keskuskauppakamari ei odota.

Kansainvälisen kauppakamarin maajohtaja, Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori arvioi, että maailmantalous ja Suomen vienti hyötyvät USA:n vallanvaihdoksesta presidentti Joe Bidenin ennakoitavamman politiikan kautta, mutta suurvaltajännitteet ja kauppakiistat eivät häviä mihinkään.

– Euroopassa ja Suomessa on syytä iloita, kun Valkoisessa talossa aloittaa meidät tunteva ja meistä poliittista ja taloudellista kumppania hakeva presidentti, mutta mitään nopeita ratkaisuja terästulleihin ja muihin kauppakiistoihin EU:n kanssa tuskin on odotettavissa, puhumattakaan pikavoitoista Suomen viennille, toteaa Vuori tiedotteessaan.

Uutta vientikauppaa voi Vuoren mukaan löytyä Bidenin hallinnon uusista infra- ja ilmastoinvestoinneista, mutta mitään helppoja mahdollisuuksia ei hänen mielestään ole tarjolla, varsinkin kun maan julkiset hankinnat eivät suosi ulkomaisia toimijoita.

Suomen on Vuoren mielestä syytä jatkaa määrätietoisia toimia EU:n ja Suomen kauppasuhteiden vahvistamiseksi USA:n kanssa, sillä Britannian eron jälkeen USA kaipaa vapaakaupan, terveen kilpailun ja markkinatalouden puolestapuhujia kumppanikseen Euroopasta.

Vuori muistuttaa, että Euroopassa Suomi on yksi eniten USA:n ja Kiinan talouksista riippuvaisimpia maita. Tämä johtuu suorasta ja epäsuorasta viennistä sekä investoinneista.

– Kolmiodraamassa EU-USA-Kiina kaikki keskinäisten suhteiden jännitteet voivat vaikuttaa negatiivisesti Suomen talouteen. Jos EU tiivistää kauppapoliittista yhteistyötään USA:n kanssa, saattaa se joutua tekemään kompromisseja Kiinan kauppasuhteissa, Vuori arvelee.

Hänen mielestään keskustelu Huaweista ja 5G:stä on vain jäävuoren huippu, sillä muualla taloudessa ja teknologiassa voi syntyä selvemmin kuilua läntisten teollisuusmaiden ja Kiinan kesken. Tämä väistämättä vaikuttaa Suomeen ja suomalaisyritysten toimintaan niin lännessä kuin idässä.

Suomen on Vuoren mukaan syytä olla nyt erityisen valpas ja aktiivinen, kun EU päivittää kauppasuhteitaan niin Kiinan kuin USA:n kanssa.

– Kaikki tervettä kilpailua edistäviin sopimuksiin ja yhteisiin pelisääntöihin perustuvat kauppatoimet ovat Suomen pienen ja avoimen talouden kaltaisen maan etu jatkossakin. Meidän on myös vahvistettava omia kahdenvälisiä kauppasuhteita USA:n ja Kiinan kanssa, eikä jäätävä vain EU:n toimien armoille, muistuttaa Vuori.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt