Ilmapalloja jaettiin kauppakeskus Ainoan edessä EspoonTapiolassa avajaispäivänä maaliskuussa. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Kauppakeskusten myynti on kasvanut nopeasti

Kauppakeskusten kävijämäärä ja kokonaismyynti jatkoivat suurilla kaupunkiseuduilla kasvuaan vuoden kolmannella neljänneksellä.

Suomen Kauppakeskusyhdistys ry:n mukaan kauppakeskusten kävijämäärä kasvoi heinä-syyskuussa vuodentakaisesta kolme prosenttia ja kokonaismyynti 5,6 prosenttia.

Tilastossa on mukana 38 kauppakeskusta, joka kattavat yhdistyksen mukaan noin 80 prosenttia koko toimialan kokonaismyynneistä sekä liiketilaneliöistä.

Kasvua selittää yhdistyksen mukaan ennen kaikkea pääkaupunkiseudun uusi kauppakeskustarjonta. Laajennukset huomioon ottaen pääkaupunkiseudun kauppakeskusten kokonaismyynti kasvoi vuodentakaisesta yli yhdeksän prosenttia heinä-syyskuussa. Vertailukelpoisesti kokonaismyynti kasvoi pääkaupunkiseudulla kolme prosenttia. Muiden suurten kaupunkiseutujen kauppakeskusten myynti kasvoi vain 1,6 prosenttia, ja muualla Suomessa myynti hieman supistui.

Kahviloiden ja ravintoloiden osuus kauppakeskusten tilankäytöstä ja kokonaismyynnistä kasvaa yhdistyksen mukaan jatkuvasti. Kaupan eri aloista kasvu oli vahvinta sisustamisen ja kodintarvikkeiden sekä kauneuden ja terveyden toimialoilla.

Tulokset perustuvat Suomen Kauppakeskusyhdistyksen julkaisemaan myynti- ja kävijäindeksiin, johon tiedot on kerännyt KTI Kiinteistötieto Oy.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt