Kauppakamarin Mirja Tiri KL:lle: Yritysten pureuduttava aggressiivisemmin Venäjälle

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja patistaa suomalaisyrityksiä laajentamaan markkinaosuuksiaan Venäjän laajoilla markkinoilla.

Suomalaisyritysten ei pidä vetäytyä Venäjältä, vaikka Ukrainan kriisi jatkuu ja EU:n ja Venäjän välit ovat huonontuneet, arvioi Suomalais-Venäläisen kauppakamarin toimitusjohtaja Mirja Tiri.

– Pitäisi pureutua sinne yhä syvemmälle ja laajemmalti maantieteellisesti, Tiri sanoo Kauppalehdelle.

Suomalais-Venäläisen kauppakamarin perustehtävä on auttaa suomalaisyritysten kansainvälistymistä Venäjälle. Tirin mukaan kauppakamari ei ole kauppapoliittinen lobbari.

– Liiketoimintaa pyritään kehittämään niissä olosuhteissa, jotka annetaan. Nyt kauppakamarin kannalta mielenkiinto on siinä, mistä löydetään yrityksille uudet kasvun mahdollisuudet ja loivennetaan tätä kriisiä.

Tirin missio on saada suomalaisyritykset syvemmälle Venäjälle ja laajentamaan markkinaosuuksiaan. Hänen mukaansa lähes koko Pietarin ulkopuolinen Venäjä on suomalaisilta yhä hyödyntämättä.

Tiri vertasi Venäjää vuoristorataan, kun kauppakamari julkaisi keväällä edellisen Venäjän kaupan barometrinsa. Vauhti on ollut odotettua kovempaa.

Barometrin julkistustilaisuudessa muut jo pelkäsivät kriisin pitkittyvän, mutta Tiri näki vielä toivoa. Yritysten vienti Venäjälle oli supistunut huomattavasti jo keväällä, mutta investointihalukkuudessa ei näkynyt notkahdusta.

– Siinä oli tiettyä valoisuutta keväällä. Uskoisin, että kun barometri tehdään seuraavan kerran lokakuussa, näkymät ovat entistä heikommat, ja myös investointihalukkuus kärsii. Yhä useampi yritys pelkää vientinsä ja Venäjän-toimintojensa puolesta.

Hänen mukaansa EU:n viime viikolla päättämät venäläispankkien rahoitukseen kohdistuvat pakotteet voivat vaikuttaa venäläisiin projekteihin, joissa suomalaisilla voisi olla mahdollisuus olla mukana.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt