Brexitin kannattajat ja vastustajat osoittavat mieltään Lontoossa. LEHTIKUVA / AFP

Kauppakamari varoittaa: Kova Brexit olisi shokki yrityksille

Haavekuva hienosta ja positiivisesta Brexitistä oli Keskuskauppakamarin johtajan mielestä valheellinen alusta saakka.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi arvioi, että 30 prosentin mahdollisuudella pääministeri Theresa Mayn sopimusluonnos ei mene Lontoossa läpi.

– Tästä seuraisi poliittinen kaaos, uudet vaalit ja kova Brexit. Silloin vaarana on sopimukseton ero. Se olisi EU-maiden yrityksille, sekä erityisesti Iso-Britannian taloudelle kova shokki ensi keväänä, hän varoittaa tiedotteessa.

Romakkaniemen mielestä on hyvä, että moni suomalainen yritys on toiminnassaan varautunut kovan Brexitin mahdollisuuteen.

– Tätä suosittelemme Keskuskauppakamarista yhä ja jäsenillemme olemme tarjonneet välineitä asian huomioimiseksi ja suunnittelemiseksi, hän kertoo.

Romakkaniemi pitää valitettavana, että Brexit-neuvotteluista syntyneestä epävarmuuden ajasta maksaa nyt koko EU yritysten epävarmuutena.

– Suomen talouden, työpaikkojen ja hyvinvoinnin etu on se, että säilytämme mahdollisimman syvän kauppasuhteen sekä häiriöttömän tavaroiden, palveluiden, ihmisten ja pääomien liikkuvuuden myös tulevaisuudessa. Samalla on ymmärrettävä, että jos maa ei ole enää EU:n jäsen ja jos se ei ole sisämarkkinoiden täydellinen jäsen, ei yhteispeli voi olla niin helppoa kuin nykyisin, vaikka hyvä tahto olisi kuinka suuri.

Hänen mielestään Brexitistä ei synny kuin häviäjiä. Esitetyssä sopimusluonnoksessa on hänen mukaansa kuitenkin taidokkaasti onnistuttu ratkaisemaan keskeiset hankalat kysymykset.

– Kuten arvattua, niin mitä konkreettisemmiksi asiat haavekuvien sijaan muuttuivat, niin sitä hankalampaa Lontoossa on sitä hyväksyä – oli kummalla puolella kysymystä tahansa. Tämänhetkinen sopimus ei siis tyydytä oikein ketään, mikä johtuu siitä, että erikoinen haavekuva jostakin hienosta ja positiivisesta Brexitistä oli valheellinen alusta saakka, Romakkaniemi arvioi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt