Suomen ja Viron välinen työmatkaliikenne on keskeytetty kuukaudeksi. Kuva Helsingin Länsisataman terminaalista. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Kauppakamari: Työmatkat Virosta järjestettävä

Helsingin seudulla ollaan huolissaan alueen yritysten pitämisestä käynnissä.

Helsingin seudun kauppakamarin mielestä alueen työmarkkinat on pidettävä nyt käynnissä niin hyvin kuin se on mahdollista.

– Rakennusala ja monet teollisuuden alat ympäri Suomea ovat hyvin riippuvaisia ulkomaalaisesta työvoimasta, jota ilman esimerkiksi monet Helsingin seudun rakennustyömaat hiljenevät. Valtion tulisi etsiä keinoja siihen, miten rahti- ja työmatkaliikenne Viron kautta voidaan järjestää yhteistyössä yritysten kanssa siten, että terveysriskeihin liittyvät huolet tulevat varmistettua ja työlupa-asiat hoidettua, toteaa tiedotteessa johtaja Markku Lahtinen Helsingin seudun kauppakamarista.

Rakennusala työllistää alueella 55 300, teollisuus 69 500 ja logistiikka 53 400 työntekijää. Nämä alat on kauppakamarin mielestä pidettävä käynnissä parhaalla mahdollisella tavalla, jotta Suomella olisi elpymisen eväitä poikkeustilan jälkeen.

Alueen muista isoista toimialoista korona-kriisin vaikutukset ovat kohdanneet rajuimmin majoitus- ja ravitsemisalaa, joka työllisti viime vuoden lopulla suoraan 33 600 työntekijää. Kaupan ala työllisti 104 800 työntekijää sekä palvelut ja liike-elämän ala 135 000 työntekijää. Kaiken kaikkiaan seudulla on noin 810 000 työpaikkaa.

– Helsingin seudun elinkeinorakenne on muuhun maahan verrattuna erittäin palveluvaltainen, joten seudulla tarvitaan kaikki toimet, joilla palvelusektorin työpaikkoja voidaan tukea ja yrityksiin kohdistuvaa palvelukysyntää pitää yllä yli välittömän kriisin, Lahtinen painottaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt