X
SULJE MAINOS
Vienti- ja tuontitavaraa konteissa Vuosaaren satamassa Helsingissä. LEHTIKUVA/MESUT TURAN

Suomen vienti hyvässä kasvussa

Yritykset hakivat kesäkuussa kauppakamareista yhteensä 6226 alkuperätodistusta EU:n ulkopuolelle suuntautuvaa vientiä varten.

Kauppakamarien tuoreiden vientiasiakirjatilastojen mukaan alkuperätodistusten kysyntä kasvoi Suomessa maalis-kesäkuussa peräti kahdeksan prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon.

– Suomen vienti on hyvässä kasvussa koronapandemian helpottaessa maailmalla, mutta jopa aavistuksen vahvempaa viennin kasvua olisin odottanut kesäkuulle, toteaa Keskuskauppakamarin johtaja Timo Vuori tiedotteessa.

Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäisen mukaan Hämeessä vientiyritykset ovat elpymässä koronaa edeltävään aikaan, ja kauppakamarilta maalis-kesäkuussa haettujen alkuperätodistusten määrä on nyt jopa suurempi kuin ennätysvuonna 2019.

– Kasvua on viime vuodesta noin 10 prosenttia ja kuusi prosenttia ennätysvuoden vastaavaan ajanjaksoon, Eerikäinen toteaa.

Yritykset hakivat kesäkuussa kauppakamareista yhteensä 6 226 alkuperätodistusta EU:n ulkopuolelle suuntautuvaa vientiä varten.

– Hämeen kauppakamari vahvisti kesäkuussa 591 alkuperätodistusta ja maalis-kesäkuussa yhteensä 1934 alkuperätodistusta, kun ennätysvuonna 2019 määrä oli 1819. Yritykset hakivat alkuperätodistuksia eniten Venäjän, Turkin, Kiinan ja Saudi-Arabian vientiä varten, Eerikäinen kertoo.

Kauppakamarien tuore tilasto vahvistaa Suomen viennin kasvun jatkuneen touko-kesäkuussa, sillä tullin eilen julkistamien ennakkotietojen mukaan tammi-toukokuussa vienti EU-maihin nousi 10,4 prosenttia ja vienti EU:n ulkopuolelle 8,9 prosenttia. Vienti Saksaan kasvoi 38,9 prosenttia, Venäjälle 49,4 prosenttia ja Kiinaan 42,7 prosenttia.

Versowood Group Oy:n toimitusjohtaja Ville Kopra kertoo, että sahateollisuuden vientinäkymät lähiajoille ja syksylle näyttävät kohtuullisen hyviltä.

– Koronan myötä puun kysyntä on lisääntynyt ja kysyntää on lisäksi vahvistanut muun muassa USA:n vahva talouden elvytys sekä puurakentamisen ja puunkäytön vahvistuminen, Kopra toteaa.

Elämä Suomen päävientimarkkinoilla Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa on normalisoitumassa, mutta koronarajoitukset vaikeuttavat edelleen yritysedustajien matkustamista kohdemaihin.

– Vientiyritysten mukaan uusien kauppojen saaminen on yhä vaikeaa, jos yritysedustajat eivät pääse paikan päälle tekemään myyntityötä uusien kauppojen aikaansaamiseksi elvytyspakettien piristämiltä markkinoilta, Vuori muistuttaa.

Vuoren mukaan Suomen omatkin, tiukat maahantulorajoitukset ovat yhä viennin ja matkailun kannalta haasteelliset, vaikka niitä on pyritty päivittämään koronatilanteen meillä ja maailmalla muuttuessa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt