Kauppa Venäjän kanssa vähentynyt nopeasti

Venäjän asema Suomen kauppakumppanina on tänä vuonna heikentynyt edelleen, ja maa on nyt jäänyt kolmanneksi Saksan ja Ruotsin jälkeen.

Suomen vienti Venäjälle on Tullin tilastojen mukaan laskenut tammi-syyskuussa vuodentakaisesta 12 prosenttia. Tuonti puolestaan laski 15 prosenttia.

Vienti Venäjälle alkoi Tullin mukaan laskea jo viime vuoden syksyllä. Koko viime vuonna vienti ehti laskea kuusi prosenttia ja tuonti yhden prosentin.

Vientimme Venäjälle oli tammi-syyskuussa arvoltaan 3,5 miljardia euroa ja tuontimme Venäjältä lähes 6,8 miljardia euroa. Kaupan alijäämää kertyi vajaat 3,3 miljardia euroa.

Viime vuonna alijäämää oli lähes 5,2 miljardia euroa ja vuonna 2012 melkein 4,9 miljardia euroa. Venäjä on Tullin mukaan ollut Suomen ylivoimaisesti suurin alijäämämaa viimeisten kuuden vuoden ajan.

Kemianteollisuuden, metalliteollisuuden, elintarvikkeiden ja metsäteollisuuden tuotteiden vienti Venäjälle laski tammi-syyskuussa merkittävästi. Myös koneiden ja laitteiden vienti väheni.

Sen sijaan kulkuneuvojen sekä sähkö- ja elektroniikkateollisuuden tuotteiden vienti kasvoi.

Kemialliset aineiden tuonti kasvoi, mutta energiasektorin tuonti kääntyi nopeaan laskuun lähinnä öljyn tuonnin laskun vuoksi. Myös puutavaran tuonti kääntyi laskuun.

Koko kauppavaihdolla mitattuna Venäjä on ollut suurin kauppakumppanimme vuodesta 2007 lähtien. Tänä vuonna Saksa on kuitenkin ohittanut sen.

Vientimaistamme Saksa on nyt suurin 12,1 prosentin osuudella, Ruotsi toisena 11,1 prosentin osuudella ja Venäjä kolmantena 8,4 prosentin osuudella.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt