Suurin koronatartunnan riski on ahtaissa tiloissa ja väkijoukoissa. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Kaupoissa turvavälit kahteen metriin

Kaikkia suositellaan pitämään asioidessa aina maskia ja kahden metrin turvaväliä.

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Terttu Savolainen sanoo koronaviruksen torjunnassa muuntoviruksen leviämisen uhan olevan nyt suuri huolenaihe.

Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa ollaan viruksen ilmaantumisen kiihtymisvaiheessa. Yleisten kokousten ja yleisötilaisuuksien kokoontumisrajoitus tällä hetkellä on Pohjois-Pohjanmaalla kymmenen henkeä 1. helmikuuta asti ja Kainuussa 20 henkeä 8. helmikuuta asti.

Testaamista on tehostettu lentoasemilla ja satamissa sekä Tornion ja Vartiuksen raja-asemilla.

– Olisi todella tärkeää, että testeissä käytäisiin pienimpienkin oireiden ilmaantuessa, Savolainen vetosi.

Aluehallintoylilääkäri Pasi Eskolaa totesi virustilanteen parantuneen viime viikkoina. Kainuussa on tullut kuitenkin esiin kaksi muuntoviruksen brittivarianttia.

Tiistaina alueellinen koordinaatioryhmä suositteli lähiopetuksen lisäämistä abiturienttien ja valmistavaan tutkintoon tähtäävien toisen asteen opintojen osalta. Samalla ryhmä suositteli lasten ja nuorten harrastetoiminnan avaamista sellaisilla alueilla, jossa virusta ei liioin esiinny.

Eskolan mukaan muuntoviruksen leviämisen estämiseksi turvaväliksi suositellaan yli kahden metrin turvavälin pitämistä aikaisemman yhden metrin sijaan.

Hänen mukaansa kaupat ovat tiedottaneet virusturvallisuudesta, huolehtineet käsidesien saatavuudesta ja siirtäneet turvavälien pitämisestä muistuttavia lattiatarroja kahden metrin etäisyyksille.

– Asiakkaat käyttävät maskia kiitettävästi, mutta joillakin paikkakunnilla maskien käytössä on havaittu lipsumista, Eskola sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt